Wat is de beste tradingstrategie om consistent winst te maken?
In deze blog neemt Enzo (Mede-oprichter van FXminds) je mee in zijn avontuur als trader en trading-mentor van de FXminds Academy.
Vaak vragen mensen mij: "Wat is nu de beste tradingstrategie om consistent winst te maken?"
En om maar meteen even met de deur in huis te vallen. Dit is niet een standaard artikel waar je er al duizenden van hebt in Google of waar je al honderden youtube video’s van hebt gezien.
In dit artikel leer ik je ook geen “Gouden Ei” strategie die op onverklaarbare wijze duizenden euro’s per maand oplevert en ervoor zorgt dat je volgend jaar al met pensioen kunt.
Nee, in dit artikel ontdek je mijn nuchtere en oprechte kijk op het vinden van de beste tradingstrategie voor jou en het worden van een winstgevende trader.
Dat ik begon met traden in 2014, was ik ook op zoek naar dat gouden ei en was is ervan overtuigd dat er 1 magische strategie was die alle problemen voor mij zou oplossen. Al mijn focus was gericht op die ene strategie vinden, die elke andere strategie zou verslaan en waarmee ik schat hemeltje rijk zou worden.
Echter, na vele verschillende tradingstrategieën geprobeerd te hebben, kwam ik er achter dat dit een illusie was. Ik probeerde support en resistance strategieën, Trend following strategieën, Martingale strategieën, Trading algoritmes, Indicator strategieën, Supply en Demand strategieën. Ik hopte van techniek naar techniek, van strategie naar strategie. Maar er was niet 1 strategie die de beste was. Er was geen gouden ei in de markt die op magische wijze altijd winst op zou leveren.
Als trader zul je moeten accepteren dat je niet elke trade in de winst kunt eindigen. Je zult altijd wel weer te maken krijgen met verliezen. Hoe moeilijk dat mentaal ook kan zijn voor sommigen.
Maar is het dan onmogelijk om een winstgevende tradingstrategie te vinden?
Absoluut niet…
De beste tradingstrategie is de strategie die bij jouw levensstijl en doelen past.
Ik ontdekte namelijk dat het vinden van de beste tradingstrategie voor iedereen anders is. Er is niet 1 strategie de beste, maar er is wel een tradingstrategie die het beste past bij jou. Een strategie die geschikt is voor jou persoonlijk en perfect valt te combineren met jouw huidige levensstijl.
Ieder mens is anders en heeft een andere levensstijl. De ene persoon is heel creatief en de ander weer heel precies. De ene persoon werkt van 9 tot 5 en de ander is al met pensioen of studeert nog.
Dit zorgt er allemaal voor dat het traden ook voor iedereen op een andere manier aangepakt kan en moet worden. Als iedereen hetzelfde zou doen, dan zou dat simpelweg niet werken.
Om dit even praktisch te maken, zodat je ook daadwerkelijk iets kunt met deze informatie.
Wanneer jij een creatief persoon bent, dan is het ook beter om een wat meer creatieve tradingstijl te gebruiken voor jouw tradingstrategie. Dit zou neerkomen op het gebruiken van trendlijnen, support en resistance, elliot waves, fibonacci retracements, candlestick patronen en andere marktstructuur technieken.
Maar wanneer je meer een precies en beta persoon bent, dan zijn Supply en Demand of indicatoren strategieën juist meer geschikt voor jou.
Daarnaast, wanneer je dagelijks druk bent met werken, studeren of ondernemen, dan zal een swingtrading strategie vaak beter bij jouw passen in verband met de beperkte tijd die je hebt om bezig te zijn met het traden. En wanneer je dagelijks juist veel tijd hebt, dan zal het worden van een daytrader vaak beter bij jou passen. Dit aangezien je dan vaak meer tijd vrij hebt om bezig te zijn met het analyseren en in de gaten houden van de markt.
En wat je ook niet moet vergeten is dat ieder persoon een andere mate van risicoaversie heeft. De ene persoon is niet bang voor een beetje risico en de ander vermijdt het liefst zo veel mogelijk risico. Ook dit is belangrijk om mee te nemen in het vinden van de beste tradingstrategie voor jou.
Hoe vind je de perfecte tradingstrategie voor jou?
Dus hoe vind je dan de perfecte strategie voor jou?
Kies je tradingstijl:
Dit begint allereerst bij het beslissen of jij wilt gaan daytraden of wilt gaan swingtraden. Als daytrader zul jij namelijk op de lagere timeframes jouw trades en analyses maken, zoals de 1 Hour, de 30 Minuten en de 5 minuten timeframe. En als swingtrader zul je dit juist doen op de hogere timeframes zoals de Daily, Weekly of Monthly timeframe.
Kies je analysemethode:
Vervolgens kies je dan welke technische analysemethode er bij jou past en waar jij het meeste mee klikt. Zoals je weet is ieder persoon anders en past elke analysemethode bij een ander persoon. Ga je voor Marktstructuur trading op basis van trends, candlestick patronen en support en resistance? Of ga je juist voor het gebruik van indicatoren zoals een moving average, een MACD of de SSL? Of ga je aan de slag met supply en demand zones om jouw trades op te baseren.
Kies je risicoprofiel:
Bepaal daarna wat jouw risicoprofiel gaat worden. Hiermee ga je kijken naar hoeveel risico jij maximaal wilt lopen. Is dat 5%, is dat 10%, is dat 20% of kun jij zelfs nog overweg met een risico van 50% verlies? Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je nooit uit moet gaan van een risico van 100% van jouw vermogen. Wanneer jij namelijk bereid bent om alles te verliezen om maar winst te kunnen maken, ben je eigenlijk gewoon aan het gokken en heeft dit niets met traden te maken.
Ontwikkel je tradingstrategie:
Vervolgens ga je dan jouw tradingstrategie ontwikkelen. Een strategie bestaat eigenlijk heel simpel uit een set van regels voor jouw:
- Instapmoment (entry)
- Uitstapmoment (stoploss en takeprofit)
- Het risico wat jij neemt per individuele trade
- Eventueel trade management voor wanneer jouw trades open staan (bijvoorbeeld het verplaatsen van jouw stoploss
- Overige regels
Jouw in- en uitstapmomenten bepaal je aan de hand van de analysemethode die je gekozen hebt. Hierbij wil je eigenlijk dat je een aantal verschillende technische analysetools hebt die samen aangeven dat je nu moet kopen of verkopen. Dit noemen we ook wel confluence stacking. Dit houdt in dat bijvoorbeeld technische tool A en technische analyse tool B en C aangeven dat dit moment het juiste moment is om te kopen.
Wanneer de trade dan eenmaal in de winst staat en technische analyse tool D en E aangeven dat je hier moet verkopen, dan verkoop je jouw assets weer en heb je winst gemaakt.
Op deze manier bouw je eigenlijk een systematische manier van traden die je dus kunt blijven herhalen op exact dezelfde manier. En dat is precies wat professionele traders doen. Zij hebben een strategie die ze ongeacht hun gevoelens, gedachtes of emoties kunnen uitvoeren op exact dezelfde systematische manier.
Vervolgens bepaal je dan nog hoeveel risico jij neemt op jouw trades. Dit doe je door het bepalen van jouw stoploss en het daarop aanpassen van de hoeveelheid geld die je inzet op jouw trades.
(Wanneer je met Forex handelt, gebruiken we de Lotsize Calculator om ons risico te bepalen)
Daarna bepaal je nog of je bepaalde trade management regels zou willen toevoegen aan jouw tradingstrategie om bijvoorbeeld minder risico te nemen of juist meer winst.
En tot slot kun je dan nog overige regels toevoegen zoals bijvoorbeeld de tijdstippen waarop je handelt of dat je wel of niet handelt tijdens belangrijke nieuws events.
Hoe kom je er achter dat deze tradingstrategie ook daadwerkelijk werkt?
Nu hoor ik je al denken, werkt dit zo makkelijk? En hoe weet ik dat deze tradingstrategie dan ook daadwerkelijk geld oplevert in plaats van geld verbrandt?
Wat we vaak zien gebeuren bij traders is dat wanneer zij een nieuwe strategie ontwikkeld of ontdekt hebben, ze deze meteen live in actie gaan brengen. Want ja, je wilt natuurlijk zo snel mogelijk geld verdienen en kunnen stoppen met werken. Maar is dat nu wel zo verstandig?
Stel we kijken even naar Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX. Hiermee bouwt hij raketten die de ruimte in worden gelanceerd om talloze redenen. Zijn droom is hiermee om uiteindelijk mensen op mars te zetten.
Maar om een of andere reden is er sinds de oprichting van het bedrijf in 2002 nog steeds geen mens op Mars geweest…
En waarom is dat? Omdat Elon zijn raketten eerst moet testen, voordat hij ze de ruimte in knalt. Een raket is eigenlijk een soort vliegende bom en wanneer er ook maar een aantal kleine foutjes ontstaan, ontploft de boel en gaat alles wat aan boord is verloren.
Het is dan ook nog niet erg verstandig om direct na het bouwen van de raket een stel astronauten te laten instappen en gewoonweg maar proberen om Mars te bereiken. En we zien wel hoever we komen…
Nee, astronauten stappen pas in een raket wanneer deze tot in het diepste detail getest is en de kans op slagen zo goed als zeker is. En datzelfde dien jij ook te doen met jouw tradingstrategie.
Voordat jij jouw hard verdiende geld riskeert aan de markt, dien je jouw tradingstrategie eerst te testen om te kijken of deze ook daadwerkelijk geld op kan leveren. Dit testen doen traders altijd op basis van de gegevens uit het verleden. We kunnen namelijk niet in de toekomst kijken. Nu is het natuurlijk zo dat het verleden geen garantie geeft op de toekomst, maar het geeft wel een indicatie of jouw tradingstrategie zou hebben gewerkt of niet.
Het backtesten van jouw strategie
Dit testen van jouw tradingstrategie over het verleden noemen we ook wel backtesten. Wat je hier dan dus doet, is dat je jouw strategie gaat simuleren over het prijsverloop van het verleden. Op deze manier kun je er dan ook achter komen of jouw strategie daadwerkelijk winst zou hebben opgeleverd of niet.
Belangrijk is hierbij dat je zo objectief en kritisch mogelijk kijkt naar de markt en jouw trades. Je wilt namelijk niet dat jouw backtest resultaten verschillen van de realiteit en dat je verkeerde data hebt waarop je jouw verwachtingen baseert.
Stel bijvoorbeeld dat je in jouw backtest iets te slordig bent geweest, waardoor je een aantal verliezende trades over het hoofd hebt gezien en je af en toe mooie winstgevende trades hebt meegenomen, die eigenlijk niet volgens jouw tradingstrategie hadden moeten plaatsvinden.
Het gevolg is dan dat het resultaat van jouw backtest veel beter en winstgevender is dan in realiteit zo zou zijn. Wanneer je jouw tradingstrategie dan live zou traden met echt geld, dan zou je veel minder winst maken en zullen de resultaten vaak flink afwijken van jouw backtest.
Wanneer je aan het backtesten bent, zorg er dan voor dat je kritisch bent en scherp blijft. Maar daarnaast is het ook van belang dat je de resultaten op de juiste manier documenteert. Veel beginnende traders doen dit gewoon met pen en papier of met notities op hun telefoon en dit kan al snel onoverzichtelijk worden en ingewikkeld om het eindresultaat te berekenen.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor risico er bij jouw tradingstrategie komt kijken, hoeveel winst je gemiddeld per trade maakt, wat jouw maximale drawdown is en hoeveel rendement jij maandelijks of jaarlijks verdient met jouw strategie.
Om dit voor onszelf makkelijk en overzichtelijk te maken hebben we ooit een Strategy Tester tool ontwikkeld waarin je in 1 overzicht kunt zien hoe jouw tradingstrategie presteert en waar de toppunten en valkuilen liggen in jouw strategie.
Deze Strategy Tester is nu ook exclusief beschikbaar voor leden van de FXminds academy.
Hoe word je een consistente trader?
Zodra jij jouw strategie dan helemaal getest hebt en een winstgevende strategie hebt ontwikkeld, is het natuurlijk van belang dat je deze strategie ook gaat toepassen en aan de slag gaat met handelen.
Om een consistente trader te worden is het dan van belang om jouw strategie consistent te blijven uitvoeren. Dit houdt in dat je de markt in de gaten zult moeten blijven houden, zodat je geen enkele valide trade mist. Daarbij is het ook van belang dat je het risico per trade ook op orde houdt en dat dit niet afwijkt vanwege emotionele beslissingen.
Wanneer je afwijkt van jouw strategie of trades mist, zul je altijd afgestraft worden op termijn. Dit kan resulteren in minder winst, maar vaak zelfs ook grote verliezen. Zorg er dus te allen tijde voor dat je jouw strategie consistent blijft uitvoeren. Want op die manier zul je de perfecte strategie hebben die bij jou past en die je zelf ontwikkeld hebt.
De roadmap van een trader
Ik kan begrijpen dat je nu denkt, mega tof, maar hoe begin ik hieraan? Wat zijn de stappen die ik moet voltooien en hoe voer ik deze stappen uit?
Om je daarmee te helpen hebben we bij FXminds de Traders Roadmap ontwikkeld voor onze leden. Een 10-stappenplan voor het worden van een succesvolle en winstgevende trader.
Wanneer je het tot het eind van dit artikel hebt gered, ben ik er zeker van dat deze roadmap je gaat helpen en daarom wil ik hem je ook aanbieden voor een aanbod van €0,00 en dus helemaal gratis.
Alleen wil ik dan wel dat je hier ook echt mee aan de slag gaat! Dat is het enige wat ik van je vraag.
Dus ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan als trader? En heb jij het gevoel dat je klaar bent met het maken van fouten als trader, het volgen van andermans signalen of het kopieren van andere traders?
Download dan hier de FXminds Traders Roadmap!