Wat is een valuta pair?

Wat is een valuta pair?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is een valuta pair?

Een valuta pair of Nederlands, valutapaar is een samenstelling van twee verschillende valuta tot een verhandelbaar product waarvan de waarde wordt aangegeven door een wisselkoers. Hierbij is de waarde van de eerste valuta uitgedrukt in de hoeveelheid van de andere valuta. Een voorbeeld hiervan is EUR/GBP = 1.1500, hierin staat de Euro uitgedrukt in de Britse Pond. 

Base en Quote currency

De Euro is dan de base valuta en de Pond de quote valuta en is 1 Euro gelijk aan 1,15 Pond. De base valuta is de eerste valuta van een pair en de quote valuta is de tweede valuta van het currency pair. 

 EUR/GBP base en Quote currency

Wanneer je een buy (koop) trade uitvoert op dit valutapaar dan koop je als het ware de Euro en verkoop je daarvoor de Dollar. Hierbij hoop je dat de waarde van de Euro stijgt vergeleken met de Dollar, waardoor de wisselkoers zal stijgen en je dus winst maakt.

Daarnaast, wanneer je een Sell (verkoop) trade uitvoert verkoop je de Euro en koop je de dollar. Hierbij hoop je dat de waarde van de Euro daalt vergeleken met de Dollar, wat er voor zorgt dat de wisselkoers daalt en je dus winst maakt.

Majors, Minors en Exotics

Alle valutaparen zijn onder te verdelen in 3 verschillende categorieën. De Major valutaparen, de Minor valutaparen en de Exotic valutaparen. De Major valutaparen zijn de meest verhandelde valuta paren en dat zijn de EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, AUD/USD, USD/CHF, NZD/USD and USD/CAD. Hierin is te zien dat deze paren zijn opgebouwd met de Euro, Yen, Pond, Australische Dollar, Frank, Nieuw-Zeelandse Dollar en de Canadese Dollar tegen de Amerikaanse Dollar. 

De Minor valutaparen zijn alle paren waarin de Europese Euro, Japanse Yen, Britse Pond, Australische Dollar, Zwitserse Frank, Nieuw-Zeelandse Dollar en de Canadese Dollar tegen elkaar staan, bijvoorbeeld GBP/JPY of EUR/AUD. Daarnaast zijn de Exotics alle overige paren waar bijvoorbeeld de Turkse Lira tegen de Europese Euro staat of de Deense Kroon tegen de Amerikaanse Dollar.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!