Orders

Orders

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is een order?

Een order in de handelswereld is een aanvraag die meestal aan een broker wordt doorgegeven om een bepaald effect te kopen of te verkopen. Een order wordt verstuurd vanuit de trader naar de broker en tegenwoordig gaat dit bijna allemaal digitaal. 

Vroeger werden orders verstuurd via bepaalde formulieren en werden deze op de beurs overhandigd aan de brokers. Dit zorgde er vaak dan ook voor dat het er soms redelijk hectisch aan toe kon gaan op de beurzen. Tegenwoordig zijn bijna alle beurzen gedigitaliseerd en is het handelen en doorsturen van orders al mogelijk vanaf een mobiele telefoon of laptop.

Naast het aanvragen van een koop of verkoop door de broker zijn er vaak ook bepaalde eisen of voorwaarden aan deze orders verbonden. Hierdoor zijn er in de loop der jaren ook verschillende soorten orders ontstaan.

Wat is een Market order?

De meest bekende en meest gebruikte van alle type orders is de Market order. Een Market order is een order met daarin de aanvraag om een effect te kopen of verkopen voor de huidige prijs. Wanneer je dit doorgeeft aan de broker, zal de broker jouw order direct verwerken en er voor zorgen dat het effect, wat jij wilt kopen of verkopen, zo snel mogelijk afgehandeld wordt.

Een market order wordt vaak gebruikt wanneer een trader zo snel mogelijk wilt instappen en hij of zij tevreden is met de huidige prijs is van dit effect.

Wat is een Limit order en een Stop order?

Een ander veelgebruikt ordertype is een Limit order of een Stop order. Hierbij worden orders doorgegeven aan de broker, maar in plaats dat de broker deze meteen uitvoert, heeft de trader een bepaalde prijs meegegeven waarop de order uitgevoerd mag worden. Dit kan zowel voor koop of verkoop orders gebruikt worden. In het geval van een kooporder heb je een Buy Limit en een Buy Stop order. En in het geval van een verkoop order heb je een Sell Limit en een Sell Stop order.

Limit order en stop order
Het verschil tussen limit en stop orders.

Maar er is nog een verschil tussen een Limit order en een Stop order. Het verschil hierin ligt namelijk in de stand van de huidige prijs ten opzichte van de prijs waarin je wilt instappen. Om dit duidelijk te kunnen uitleggen, behandelen we elk type order 1 voor 1.

Buy Limit order

Een buy limit order is een kooporder met een prijs die onder de huidige prijs ligt. Als het ware wordt dit type order ingezet wanneer verwacht dat de prijs nog zal gaan dalen tot een bepaalde prijs en daarna omkeert om daarna te gaan stijgen.

Sell Limit order

Een sell limit order is een verkooporder met een prijs die boven de huidige prijs ligt. Als het ware wordt dit type order ingezet wanneer verwacht dat de prijs nog zal gaan stijgen tot een bepaalde prijs en daarna omkeert om daarna te gaan dalen.

Buy stop order

Een buy stop order is een kooporder met een prijs die boven de huidige prijs ligt. Als het ware wordt dit type order ingezet als verwacht wordt dat wanneer de prijs een bepaalde stijging maakt, dat de prijs daarna nog verder zal gaan stijgen.

Sell stop order

Een sell stop order is een verkooporder met een prijs die onder de huidige prijs ligt. Als het ware wordt dit type order ingezet als verwacht wordt dat wanneer de prijs een bepaalde daling maakt dat de prijs daarna nog verder zal gaan dalen.

Wat zijn de voordelen van Limit en Stop orders?

Het gebruiken van Limit en Stop orders ten opzichte van Market orders heeft een aantal voordelen en kan het traden wel degelijk een stukje makkelijker maken.

Het allereerste voordeel van dit soort orders is dat je als trader niet constant bij de charts hoeft te zijn om te handelen. Doordat een trader de mogelijkheid heeft om orders te plaatsen is het daarna niet nodig om nog uren actief naar de charts te kijken. Dit geeft de trader veel meer vrije tijd om bezig te zijn met andere dingen dan traden en geeft meer rust in zijn tradingroutine.

Een ander voordeel is dat de trader altijd kan instappen voor exact de prijs waarop hij zou willen instappen. Bij het plaatsen van orders kun je tot op de pip nauwkeurig doorgeven op welke prijs jij zou willen instappen. Wanneer je een market order gebruikt, komt het vaak voor dat je enkele pips boven of onder de prijs instapt dan dat je eigenlijk zou willen. Dit geeft dus meer nauwkeurigheid in jouw traden.

Wat zijn de nadelen van Limit en Stop orders?

Naast de voordelen die Limit en Stop orders hebben, kan dit soms ook een aantal nadelen hebben. Als trader is het natuurlijk ook belangrijk om deze te weten en mee te nemen in je analyse.

Het eerste nadeel van het gebruik van deze orders is dat, in het geval van een Limit order, de prijs niet op het niveau komt waar jij wilt instappen maar vervolgens wel in de juiste richting beweegt. Hierbij mis je als het ware jouw ideale instapmoment en mis je een mogelijk winstgevende trade.

Een ander nadeel van het gebruik van deze orders kan zijn dat, in het geval van een Stop order, de prijs een valse uitbraak maakt, waardoor jouw order geraakt wordt en de prijs daarna weer in de verkeerde richting beweegt. Hierdoor wordt je eigenlijk door een valse uitbraak in een verliesgevende trade geduwt.

Closing orders

Het sluiten van een positie daarnaast kan ook op verschillende manieren. Hierbij kan je ervoor kiezen om ook handmatig je trade te sluiten via Close Order, maar daarnaast kun je ook gebruik maken van een Stop-loss en Take-profit.

Een Stoploss is bedoeld om ervoor te zorgen dat je positie automatisch sluit bij een bepaald verlies. Je kunt dan een order neerleggen op een prijs waarvan jij denkt dat je trade gefaald heeft. Hierbij kun je ervoor zorgen dat je verlies beperkt is en je geen groot verlies hebt gemaakt terwijl je op dat moment niet naar de chart hebt kunnen kijken. Meer over een stoploss wordt verder besproken in deze course.

Een Takeprofit is juist bedoelt om ervoor te zorgen dat je positie automatisch wordt gesloten bij een bepaalde winst. Je kunt dan een order neerleggen op een prijs waarvan jij denkt dat het maximale uit de trade gehaald is of waar jij tevreden bent met je winst. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je positie gesloten wordt op het hoogtepunt van je trade. Zo kun je er zeker van zijn dat je geen profit misloopt op de tijden dat je niet bij de charts kunt zijn om de progressie van je trade te zien.

Pending orders

Een Pending order is een extra order die je kunt instellen op je andere orders. Deze bestaan in 3 verschillende vormen, GTC, GTD en OCO. Deze pending orders hebben te maken met het moment wanneer een order wordt verwijderd en geannuleerd.

GTC order

GTC betekend Good Till Canceled, wat aangeeft dat de order zolang blijft open staan totdat deze handmatig geannuleerd wordt.

GTD order

GTD betekend Good Till Date, wat aangeeft dat de order open blijft tot een bepaalde datum of tijdstip. Zodra de order niet wordt geraakt door de markt zal de order dan automatisch worden geannuleerd op de afgestemde tijd.

OCO order

OCO betekend Order Cancels Other, wat aangeeft dat wanneer een bepaalde order geraakt wordt, deze automatisch een andere order annuleert. Dit kan alleen wanneer er 2 verschillende orders open staan.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!