Slippage

Slippage

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is slippage?

Slippage is een veelgebruikte term in de trading wereld en wordt gebruikt om te verwijzen naar het verschil in de prijs waarop een order is uitgevoerd ten opzichte van de verwachte prijs waarop deze uitgevoerd zou worden.

Wanneer je een open of sluit-order doorgeeft aan de broker, dan geef je hierbij vaak een prijs mee, waarop jij wilt dat jouw trade geopend of gesloten wordt. Echter, kan het voorkomen dat deze prijs niet altijd overeenkomt met de prijs waarop jouw order uiteindelijk is uitgevoerd.

Jouw broker heeft dan vaak niet de mogelijkheid gehad om exact op de juiste prijs jouw order door te voeren en zal dan de best mogelijke prijs voor jou hanteren. Dit kan zowel in jouw voordeel, als in jouw nadeel werken.

Wanneer komt slippage voor?

Slippage komt vaak voor in tijden van hoge volatiliteit of lage liquiditeit. Hierdoor komt het wel eens voor dat orders niet worden gevuld op de aangegeven of verwachte prijs. Deze marktomstandigheden komen vaak voor tijdens het sluiten en openen van de markt en tijdens nieuws events die een impact hebben op de desbetreffende markt. In de meeste gevallen wordt dit door traders ervaren als negatief aangezien ze vaak een minder gunstige prijs krijgen.

Slippage bij entry orders

Wanneer een trader bijvoorbeeld een market order plaatst in een volatiele markt, kan het zo zijn dat de prijs veranderd in de tussentijd dat het order geplaatst word door de trader en verwerkt wordt door de broker. Zo kan het soms zijn dat de trader wilt kopen op 1.2000 en een market order plaatst. Maar in de tussentijd dat het order verwerkt wordt, de prijs al is gestegen naar 1.2002. 

Toch kan slippage soms ook in het voordeel van de trader werken. In het vorige voorbeeld kan het namelijk ook zo zijn dat de prijs in die tussentijd gedaald is naar bijvoorbeeld 1.1998. In dat geval heeft de trader juist een gunstigere prijs gekregen.

Slippage bij exit orders

Daarnaast kan het ook gebeuren dat, naast je entry orders, jouw exit orders te maken krijgen met slippage. Zo kan bijvoorbeeld jouw stop-loss order soms niet op de gewenste prijs worden verwerkt aangezien er op die prijs geen tegenpartij is die jouw contract wilt overkopen. In dat geval kiest de broker de best mogelijke prijs voor jouw order, maar wanneer de markt extreem volatiel of illiquide is, kan dit toch een degelijk verschil maken in jouw nadeel.

Aan de andere kant kan ditzelfde ook gebeuren met jouw Take profit order. Wanneer deze te maken krijgt met slippage kan dit juist positief uitpakken omdat jouw winst dan nog iets groter is dan verwacht.

Slippage voorkomen

Slippage kan dus zowel in jouw voordeel als in jouw nadeel werken. Om slippage zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om een goede broker te kiezen. Een goede broker zal namelijk sneller de orders verwerken, wat de kans op slippage verkleint. Over het algemeen is het zo dat ECN-brokers vaak sneller orders kunnen verwerken dan Dealing desk brokers. Daarom wordt veel aangeraden om te kiezen voor een ECN-broker om grote slippage te voorkomen.

Een andere manier om slippage te voorkomen is door zo min mogelijk te traden tijdens belangrijke nieuws gebeurtenissen. Hierbij ontstaan ook vaak volatiele markten en is de kans op slippage erg hoog.

Tot slot komt slippage ook vaak voor vlak voor het sluiten van de markt en vlak na het openen er van. Wees hier dus alert op wanneer jij op vrijdag avond of maandag ochtend vroeg aan het traden bent. Vaak is de liquiditeit dan niet erg hoog, dus is de kans op slippage erg groot.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!