Stop loss

Stop loss

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is een stop loss?

Een Stop loss is een order die automatisch wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde prijs wordt bereikt. Je kunt de stop loss op een waarde instellen. De waarde van een Stop loss geeft aan bij welk verlies de trade automatisch moet worden gesloten.

Een stop-loss is een belangrijk hulpmiddel voor traders om risico’s te beheersen tijdens het handelen. Het is een soort automatisch verkooporder waarbij een trade wordt gesloten wanneer de prijs van een bepaalde asset daalt tot een vooraf vastgesteld niveau. Dit kan helpen om verliezen te beperken wanneer de markt tegen je werkt.

Nadat een Stop loss order wordt aangeraakt of wordt overschreden, wordt er een marktorder geactiveerd. De order wordt dan tegen de best beschikbare koers uitgevoerd. Een Stop loss is dus geen garantie: het kan zomaar gebeuren dat je order tegen een minder gunstige koers wordt uitgevoerd. Met een gegarandeerde Stop loss zorg je ervoor dat je order altijd tegen de aangegeven waarde wordt uitgevoerd.

profit loss risk FXminds

Hoe kun je een stop loss gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om een stop-loss te gebruiken, afhankelijk van je doelstellingen en handelsstrategie. Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende manieren bespreken om een stop-loss te gebruiken tijdens het traden.

Om verliezen te beperken

Een van de belangrijkste redenen om een stop-loss te gebruiken is om verliezen te beperken. Als je bijvoorbeeld een longpositie hebt in een bepaald actief en de prijs begint te dalen, kan een stop-loss helpen om de verliezen te beperken door de trade te sluiten voordat de prijs nog verder daalt. Dit is vooral nuttig als je niet in staat bent om constant de markt te volgen en je wilt voorkomen dat je in een slechte trade blijft zitten.

Om winsten te behouden

Naast het beperken van verliezen, kan een stop-loss ook helpen om winsten te behouden. Als je bijvoorbeeld een shortpositie hebt in een bepaald actief en de prijs begint te stijgen, kan een stop-loss ervoor zorgen dat de trade wordt gesloten voordat de prijs nog verder stijgt en je winst wegsmelt. Dit kan vooral nuttig zijn als je beperkte tijd hebt om de markt te volgen en je wilt voorkomen dat je winst verdwijnt door een plotselinge prijsverandering.

Om emoties te beheersen

Een andere reden om een stop-loss te gebruiken is om emoties te beheersen. Als je bijvoorbeeld een trade opent en de prijs begint te dalen, kan het moeilijk zijn om niet in paniek te raken en de trade te sluiten voordat het te laat is. Door een stop-loss in te stellen, neem je de emotionele aspecten uit de trade en laat je het risicobeheer over aan het automatische systeem. Dit kan helpen om fouten te voorkomen en je handelsbeslissingen te baseren op feiten en niet op emoties.

YouTube player

Het belang van een stop loss

Het is belangrijk dat je altijd een Stop loss instelt. Vaak stel je een Stop loss in op het punt waar jij ervan uitgaat dat als de prijs je Stop loss aanraakt, de prijs niet meer naar je entry of Take Profit gaat. Dit punt kun je achterhalen m.b.v een Technische analyse of a.d.h.v marktstructuur of met indicatoren.

Je maximale Stop loss kun je berekenen als je voor jezelf een tradingstrategie hebt opgesteld met een risk management plan. Voor het instellen en berekenen van je Stop loss moet je op de volgende punten letten:

Je minimale Risk to Reward ratio

Je maximale Risico per trade

Stel je voor: je hebt een account van 1000,-

Je minimale Risk to Reward ratio = 1:3 ( 1% verliezen of 3% winnen )

Je maximale Risico per trade = 1% van je account = 10,-

Je ziet een mooie SELL trade ontstaan op GBPUSD

Je stop loss stel je in op 40 pips van je entry point. Je Take Profit heb je ingesteld op de volgende support zone 200 pips van het entry point. Je hebt dus een Risk to Reward ratio van 1:5.

Sell trade met Take profit en Stop loss
Sell trade met Take profit en Stop loss

Als je goed gebruik maakt van je Risk to Reward ratio verhoog je jouw rendement, en weet je precies of je een trade wel of niet zou moeten nemen.

Gebruik voor het berekenen van je maximale Stop loss altijd een position size calculator.

Waar moet je rekening mee houden voor het gebruiken van een stop-loss?

Laten we verder gaan met enkele van de belangrijkste dingen waar traders rekening mee moeten houden wanneer ze een stop-loss gebruiken.

Kies een realistisch niveau voor je stop-loss

Het is belangrijk om een realistisch niveau te kiezen voor je stop-loss, zodat deze niet te dicht bij de huidige marktprijs ligt. Als je stop-loss te dicht bij de huidige prijs ligt, kan dit ervoor zorgen dat je trade te vroeg wordt gesloten voordat er een echte trend is ontstaan.

Aan de andere kant, als je stop-loss te ver weg ligt, kan dit ervoor zorgen dat je te veel verlies lijdt voordat de trade wordt gesloten. Het is daarom belangrijk om een stop-loss te kiezen die realistisch is voor de marktomstandigheden en je handelsstrategie.

Wees flexibel

Hoewel het belangrijk is om een realistisch niveau voor je stop-loss te kiezen, is het ook belangrijk om flexibel te zijn. Als de marktomstandigheden veranderen, kan het nodig zijn om je stop-loss aan te passen om ervoor te zorgen dat je niet te veel verlies lijdt.

Bijvoorbeeld, als de prijs van een actief plotseling stijgt en je hebt een shortpositie, kan het nodig zijn om je stop-loss te verhogen om ervoor te zorgen dat je trade niet te vroeg wordt gesloten. Houd dus altijd in de gaten of je stop-loss nog wel realistisch is en pas hem aan als dat nodig is.

Gebruik verschillende stop-losses voor verschillende handelsstrategieën

Er zijn verschillende handelsstrategieën en elk van hen kan een ander type stop-loss vereisen. Bijvoorbeeld, als je een swing trader bent die op zoek is naar lange termijn trends, kan een stop-loss op een ander niveau liggen dan als je een daghandelaar bent die op zoek is naar korte termijn bewegingen.

Het is daarom belangrijk om te overwegen welke stop-loss het beste past bij je handelsstrategie en om verschillende stop-losses te gebruiken voor verschillende strategieën.

Gebruik stop-losses in combinatie met andere risicobeheerstrategieën

Stop-losses zijn een belangrijk hulpmiddel voor risicobeheer, maar ze zijn niet de enige manier om risico’s te beheersen tijdens het traden. Het is daarom aan te raden om stop-losses te gebruiken in combinatie met andere risicobeheerstrategieën, zoals position sizing en risk-reward ratio’s.

Position sizing is het proces waarbij je bepaalt hoeveel van je trading capital je wilt inzetten op een bepaalde trade. Door je position sizing aan te passen aan de risico’s van een trade, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel risico neemt en je verliezen beperkt houdt.

Risk-reward ratio’s zijn een andere manier om risico’s te beheersen. Dit is het verhoudingsgetal tussen het potentiële verlies en het potentiële winst van een trade. Bijvoorbeeld, als je een risk-reward ratio van 1:3 hebt, betekent dit dat je bereid bent om één dollar te verliezen voor elke drie dollar die je mogelijk kunt winnen. Door je risk-reward ratio’s te bepalen voordat je een trade opent, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel risico neemt in verhouding tot het potentiële winst.

Gebruik stop-losses als onderdeel van een groter handelsplan

Tot slot is het belangrijk om stop-losses te gebruiken als onderdeel van een groter handelsplan. Dit betekent dat je een duidelijk doel hebt voor elke trade die je opent en dat je een plan hebt om de trade te sluiten, of dat nu door middel van een stop-loss of op een andere manier is. Door je trades te plannen en ze te sluiten volgens plan, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel risico neemt en dat je consistent kunt blijven handelen.

In samenvatting is een stop-loss een belangrijk hulpmiddel voor traders om risico’s te beheersen tijdens het handelen. Door je stop-loss op een realistisch niveau in te stellen, flexibel te zijn, verschillende stop-losses te gebruiken voor verschillende handelsstrategieën en stop-losses te gebruiken in combinatie met andere risicobeheerstrategieën, kun je ervoor zorgen dat je verliezen beperkt houdt en consistent kunt blijven handelen.

Conclusie: Waarom is een Stop loss zo belangrijk?

In conclusie is het gebruik van een stop-loss een belangrijk onderdeel van risicobeheer voor traders. Door een stop-loss in te stellen, kun je verliezen beperken wanneer de markt tegen je werkt en winsten behouden wanneer de markt in je voordeel werkt. Het is belangrijk om een realistisch niveau voor je stop-loss te kiezen en flexibel te zijn, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Bovendien is het aan te raden om stop-losses te gebruiken in combinatie met andere risicobeheerstrategieën, zoals position sizing en risk-reward ratio’s, en om stop-losses te gebruiken als onderdeel van een groter handelsplan. Door deze aanbevelingen in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je risico’s beheert en consistent kunt blijven handelen.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!