interest rates

interest rates

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat zijn interest rates?

Elke valuta in de wereld heeft een bepaalde rentestand en dit noemen we de interest rate. Dit betekent dat wanneer een Centrale Bank zijn valuta uitleent aan een andere partij, zij daarvoor in de plaats een bepaald extra bedrag rekenen als kosten voor het lenen van geld. Dus wanneer een bank geld leent van een Centrale Bank betaalt hij hier een bepaalde rente over terug aan deze bank boven op het bedrag wat is geleend.

De interest rates per valuta worden bepaald door de Centrale Bank zelf. Deze instanties staan volledig onafhankelijk van de andere machten in de wereld en zijn dus niet gevoelig voor de politiek. Dit is bedacht om fraude en manipulatie van de rente te voorkomen.

Wat is een Rate Hike of Rate Cut?

Een interest rate hike of cut is een bekende term binnen het financiële nieuws en betekend een verhoging of verlaging van de rente van een bepaalde valuta. Dit is een onderdeel van het monetaire beleid van een Centrale Bank om de waarde van hun valuta stabiel te houden.

In geval van een rate hike, kiest de Centrale Bank er voor om de rente te verhogen. In dit geval zal de Centrale bank meer rente terugvragen over geleend geld, wat er voor zorgt dat deze valuta minder aantrekkelijk wordt voor banken om te lenen. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van deze valuta kan gaan dalen omdat het aantal kopers van deze valuta afneemt.

In geval van een rate cut, kiest de Centrale Bank er voor om de rente te verlagen. In dit geval zal de Centrale bank minder rente terugvragen over geleend geld, wat er voor zorgt dat deze valuta aantrekkelijker wordt voor banken om te lenen. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van deze valuta kan gaan stijgen omdat het aantal kopers van deze valuta toeneemt.

Wat zijn de gevolgen van een Interest Rate Hike en Cut?

Een Rate hike, zoals je hierboven hebt gelezen, zorgt er voor dat de waarde van een valuta daalt. Als dit bijvoorbeeld door de FED wordt besloten, zul je vaak zien dat de waarde van de Dollar, vergeleken met andere valuta’s, zal dalen. Dit zal vaak te zien zijn in een daling van de USD/JPY of de USD/CAD koers. Maar dit zal vaak ook lijden tot een stijging van de koers van bijvoorbeeld EUR/USD of GBP/USD. Het verschil hierin of de koers zal stijgen of dalen zit hem in het verschil tussen de Base en de Quote currency.

Bij een Rate cut is dit weer precies andersom. Dus wanneer we weer even uitgaan van de vorige situatie maar dan dat de FED besluit om een Rate cut te doen. Dan zal je een stijging zien van pairs zoals, USD/JPY en USD/CAD. En daarnaast zul je dan vaak een daling zien in de pairs zoals, EUR/USD of GBP/USD.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!