Hedgen

Hedgen

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is Hedgen?

Hedgen of hedging is een handelsmethode die ingezet kan worden om risico af te dekken. Deze term komt van het engelse “To hedge”, wat afdekken betekent. Hierbij wordt vaak een tegengestelde positie geopend, vergeleken met de initiële positie, die er voor zorgt dat het risico of verlies beperkt wordt. Als het ware heft de winst van de nieuwe positie, het risico van de andere positie op. Dit kan op vele verschillende manieren en verhoudingen worden uitgevoerd. Wanneer de verhouding tussen beide posities even groot is, en de winst van de ene positie exact het verlies van de andere opheft, noemen we dit een “perfect hedge”.

Dit gaat als volgt in zijn werk, stel dat een trader een long (koop) positie van 1.50 Lot inneemt op EUR/USD, omdat hij verwacht dat de waarde van de Euro zal gaan stijgen. Maar na enige tijd daalt de prijs juist en begint het verlies op te lopen. Nu plaatst de trader op datzelfde pair ook een short (verkoop) positie van 1.50 Lot als hedge. Wanneer de prijs nu verder daalt heft de winst van de short positie, het verlies van de long positie 1:1 op. 

Deze vorm van hedgen komt echter niet vaak voor, aangezien in deze situatie er geen winst gemaakt kan worden. Meestal wordt juist een gedeelte van de positie gehedged voor een tijdelijke periode om risico in te krimpen of de waarde of winst vast te houden. 

Hedging strategieën

Trade risico hedgen

Er bestaan vele verschillende strategieën als het aankomt op hedgen. De meest bekende is de strategie waarbij het risico wordt afgedekt door een tegengestelde trade te nemen op hetzelfde financiële product. Hierbij neem je zowel een koop als verkoop positie in op hetzelfde product.

Sector risico hedgen

Daarnaast bestaat er ook een hedging strategie waarbij het sectorrisico wordt afgedekt. Men kan bijvoorbeeld veel vertrouwen hebben in één bepaald product in een bepaalde sector, maar het risico hebben dat de gehele sector waarde verliest. In dit geval nemen we voor het voorbeeld even de Amerikaanse aandelenmarkt

Stel dat een belegger of trader veel vertrouwen heeft in Apple, maar niet in de rest van de Amerikaanse beurzen. In dat geval kan hij er voor kiezen om een Long positie in te nemen op Apple en zijn sectorrisico af te dekken door een short positie op de gehele Amerikaanse markt te nemen. Bijvoorbeeld in de S&P 500 Index. Wanneer de gehele markt dan instort, heeft de handelaar zijn risico op verlies met aandelen van Apple afgedekt met de winst die gemaakt wordt op de short positie van de S&P 500. 

Valuta risico hedgen

Tot slot bestaat er ook nog de strategie van het afdekken van valuta risico. Dit wordt meestal gebruikt door grote internationale bedrijven die te maken hebben met kasstromen in verschillende soorten valuta, maar kan voor traders ook een sterke strategie zijn. Het kan namelijk zijn dat een stijging of daling van een bepaalde valuta nadelig kan zijn voor de winst van een bedrijf of trader. Bijvoorbeeld wanneer een trader of bedrijf zich heeft gevestigd in Europa en de waarde van de euro veranderd ten opzicht van andere valuta.

Een manier om dit te hedgen is door bijvoorbeeld een short positie in te nemen op EUR/USD wanneer de waarde van de Euro daalt vergeleken met de Dollar. Zo wordt het verlies van de waardedaling van de Euro afgedekt door de short positie op EUR/USD.

 

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!