Risico

Risico

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Wat is risico?

Risico is de kans op een mogelijk verlies maal de grootte van dit verlies. Risico kan dus op 2 manieren beïnvloedt worden. Aan de ene kant door de kans op mogelijk verlies te vergroten of verkleinen en aan de andere kant door de grootte van dit verlies te vergroten of te verkleinen. Door deze factoren met elkaar te vermenigvuldigen kun je een gemiddeld risico berekenen.

Stel bijvoorbeeld dat je een risico hebt van 50% kans op een verlies van € 1000.

50% x € 1000 = € 500 gemiddeld risico.

Wanneer je deze handeling, die gepaard gaat met dit risico, dus meerdere keren herhaalt, heb je een gemiddeld risico van € 500. Niet heel aantrekkelijk al zeg ik het zelf.

Risico en Rendement

In de financiële sector gaat risico bijna altijd gepaard met rendement en bestaat er naast de kans op verlies ook de kans op winst. Naast de berekening van risico is dit ook belangrijk om mee te nemen in je overweging. Zo kun je namelijk berekenen wat je gemiddelde winst of verlies is van elke handeling die je uitvoert.

De berekening van gemiddelde winst is hetzelfde als die van gemiddelde verlies of risico, alleen vervang je de grootte en de kans van het verlies door de grootte en kans van het rendement. 

Stel bijvoorbeeld dat je een kans van 50% hebt op een rendement van € 2000

50% x € 2000 = €1000 gemiddeld rendement.

Wanneer je deze handeling, die gepaard gaat met dit rendement, dus meerdere keren herhaalt, heb je een gemiddeld rendement van € 1000. Dat is al een stuk aantrekkelijker natuurlijk. Maar dat is zonder de risico zijde er van.

Nu gaan we deze scenario’s combineren. Hiervoor hoeven we enkel het gemiddelde rendement op te tellen bij het gemiddelde risico om de gemiddelde winst of verlies te krijgen. 

– € 500 + € 1000 = € 500 gemiddelde winst

Wanneer je deze handeling dus herhaalt over de lange termijn maak je een gemiddelde winst van € 500 per trade ookal heb je 50% kans op verlies. Zolang je gemiddeld winst maakt in plaats van verlies ben je op de juiste weg en dat noemen we ookwel de “positieve edge”. Dit houd in dat je op de lange termijn een positief voordeel hebt ten opzichte van de markt.

Daarnaast is het ook mogelijk om een “negatieve edge” te hebben. Dit houd in dat wanneer je een handeling herhaalt over de lange termijn, je een verlies behaalt in plaats van een winst. Dit kan het gevolg zijn van een te lage kans op winst en te hoog op verlies, of een te groot potentieel verlies en te lage potentiële winst. Wanneer je een negatieve edge hebt op de lange termijn is het essentieel dat je jouw handelingen gaat aanpassen totdat ze positief worden.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!