Wat is Risicomanagement?

Wat is Risicomanagement?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
risico management FXminds

Wat is Risicomanagement?

Risicomanagement in traden, ook wel Riskmanagement of risicobeheer genoemd, is het beheersen van jouw risico op trades door gebruik van een of meerdere methoden die er voor zorgen dat de kans op verlies minimaal blijft en de resultaten zo optimaal mogelijk zijn.

De afweging tussen rendement en risico is iets waar elke trader mee te maken heeft en zijn altijd met elkaar verbonden. “Zonder risico geen rendement” is ook een veelvoorkomende uitspraak van handelaars op de markten. Hierbij gaat de trader vaak op zoek naar de ideale afweging tussen de hoeveelheid risico dat de trader wilt lopen, tegen het rendement wat gewenst is. Deze afweging is voor ieder individu anders, aangezien elk persoon een andere risicoaversie heeft.

De een durft veel meer te verliezen dan de ander en dit kan een trader instellen aan de hand van een stop-loss order. Hiermee beperk je namelijk de hoeveelheid verlies die je maximaal kunt lopen op een trade. Risico management heeft dus voornamelijk te maken met de manier hoe je omgaat met jouw stop-loss.

Waarom is risicomanagement belangrijk?

Met risicomanagement kun je bepalen wat jouw maximale verlies kan zijn op jouw kapitaal. Het doel is om dit verlies zo klein mogelijk te houden, want wanneer je meer verliest, moet je ook meer terugverdienen. Wanneer je namelijk 50% van jouw account verliest, moet je daarna een rendement van 100% behalen om weer op hetzelfde bedrag uit te komen. Je moet dan als het waren eerst weer uit het dal klimmen om verder te kunnen klimmen. Hieronder vind je een tabel met het percentage verlies en daarnaast het percentage rendement wat je daarna nodig hebt om weer terug bij af te komen.

Het belangrijkste onderdeel van een succesvolle trader is dus niet het verdienen van zulk hoog mogelijk rendement, maar vooral het behouden van kapitaal door verliezen zo klein mogelijk te houden.

Kies jouw volgende artikel

Op de hoogte blijven van de laatste tips en tricks?

Over de auteur

Team FXminds

Gedeelde passie voor traden en investeren. 

FXminds E-book

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Populair

Ontvang ons gratis e-book!

Alles wat je nodig hebt om succesvol te beginnen met traden

Daan Fxminds

Kom je ergens niet uit? Geen probleem! Wij helpen je graag.

Bij FXminds is het onze missie om jou zo goed mogelijk te helpen, te motiveren en te inspireren. Dus mocht je ergens vragen over hebben wat betreft traden, investeren of onze academy?
Neem dan contact op met ons en we helpen je graag verder!

Meer Trading Tips nodig?

“Wil je meer succesvol worden in het verhandelen van Forex, Aandelen of Crypto? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ons nieuwe gratis trading e-book is hier om je te helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om winstgevende handelsbeslissingen te nemen.

In dit e-book leer je alles wat je moet weten over het handelen op de financiële markten, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en technieken. Je ontdekt hoe je markttrends kunt analyseren, risico’s kunt beheersen en je winstgevendheid kunt maximaliseren.

Mis deze kans niet om je handelsvaardigheden te verbeteren en meer winst te maken op de financiële markten. Download ons gratis trading e-book nu!”

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!