Wat is het beste Trading Algoritme/Bot?
In deze blog neemt Enzo (Mede-oprichter van FXminds) je mee in zijn avontuur als trader en trading-mentor van de FXminds Academy.
Laatst had ik een gesprek met iemand die ik van vroeger kende, en die vroeg mij toen: “Wat is nu het beste trading algoritme om winst mee te maken?” En tegenwoordig wordt de gemiddelde trader er helemaal mee doodgegooid op social media. “Koop nu mijn trading robot en verzeker jezelf van 100% winst per week!” of soortgelijke advertenties.
Sinds ik begon met traden op de financiële markten ben ik door de jaren heen heel wat algoritmes tegengekomen en in dit artikel wil ik je graag meenemen in mijn ervaringen met Trading algoritmes.
Wat is een Trading Robot/Algoritme?
Maar wat is een trading robot of algoritme nu eigenlijk?
Stel je voor dat een trading algoritme een soort slimme assistent is die je helpt bij het handelen op de financiële markten, zoals de Forexmarkt, Cryptomarkt en Aandelenmarkt. Het is als een automatische trader die bepaalde regels volgt om beslissingen te nemen over het kopen en verkopen van financiële activa, zoals valuta's, cryptocurrencies of aandelen.
Deze algoritmes zijn ontworpen om winst te maken door snel en efficiënt te handelen, gebaseerd op vooraf ingestelde criteria. Bijvoorbeeld, ze kunnen beslissen om een bepaalde valuta te kopen als de prijs laag is en te verkopen als de prijs stijgt, allemaal volgens de regels die zijn geprogrammeerd.
Wat je eigenlijk doet met een trading algoritme is dat je een software programma hebt ontwikkeld waarin je jouw tradingstrategie hebt geautomatiseerd. Op die manier hoef je dan dus niet zelf op de koop en verkoopknop te drukken en continu de markt in de gaten te houden.
Trading robots zijn als de 'slimme' vrienden van traders. Ze kunnen veel informatie en gegevens analyseren in een fractie van een seconde, wat voor mensen praktisch onmogelijk is. Dit helpt traders om kansen te identificeren en sneller te handelen dan ze met de hand zouden kunnen.
Daarnaast is een trading algoritme voorgeprogrammeerd om de regels te volgen die hij mee krijgt en daar buiten niets anders. Dit zorgt er dus ook voor dat je met het handelen met trading robots, het emotionele en subjectieve aspect van traden uitsluit. Menselijke trader zijn vaak nog geneigd om prooi te worden van emotionele beslissingen tijdens het traden, wat vaak zorgt voor verlies.
Hoe kom je aan een trading robot?
Nu je inziet wat de mogelijke voordelen zijn van het handelen met trading robots en algoritmes, komt de volgende vraag natuurlijk in je op: Waar kan ik dit krijgen? Waar zijn trading algoritmes te koop? Of hoe kan ik een trading robot bouwen?
Er zijn in principe 2 manieren om aan een trading algoritme te komen. Je kunt ze kopen of je kunt ze zelf bouwen.
- Het kopen van een Trading Robot
Er zijn online vele websites waarop je trading robots en algoritmes kunt kopen. Dit is eigenlijk de simpelste manier om aan een trading robot te komen, maar heeft wel een hoop nadelen waar ik je voor wil waarschuwen.
Allereerst is het zo dat een trading algoritme wat je koopt van een ander, dus ook gebouwd is door een ander. (Duhhh) Dit zorgt er dus ook voor dat je niet weet hoe het tradingalgoritme gebouwd is en zul je er dus op moeten vertrouwen dat de bouwer ook daadwerkelijk een goeie robot gebouwd heeft.
Uit eigen ervaring en ervaring van honderden traders uit onze community bij FXminds kunnen we concluderen dat op zijn minst 90% van alle tradingrobots (mogelijk nog veel hoger), die online worden aangeboden, uiteindelijk meer verlies opleveren dan winst. Dit komt waarschijnlijk omdat de bouwers hiervan:
- Geen verstand hebben van de financiële markten en enkel een theoretische strategie hebben omgezet naar een algoritme
- Hun trading robot niet uitgebreid getest hebben op normale en onverwachte marktomstandigheden
- Puur en alleen robots bouwen om te verkopen
- Niet secuur genoeg zijn geweest in het vinden en oplossen van kinderfouten in hun algoritme
En zo zijn er nog vele andere redenen te bedenken.
Bekijk onderstaande podcasts om onze ervaring en die van een van onze leden te horen over trading algoritme’s die wij gekocht hebben:
Daarnaast ik het ook nog eens zodat wanneer jij een trading robot koopt van iemand anders. Dat je niet weet wat de achterliggende strategie is en of deze ook werkt naar behoren. Dit zorgt er voor dat je bewust of onbewust toch altijd een bepaalde mate van stress en onzekerheid hebt bij het traden met zo’n algoritme.
Dit kan er dan ook weer voor zorgen dat je uit emotie zult gaan reageren op winsten of verliezen en bijvoorbeeld trades vroegtijdig sluit of besluit om het algoritme (tijdelijk) uit te schakelen. Ook dit zal uiteindelijk weer resulteren in andere resultaten en vaak in verlies.
- Het bouwen van een trading algoritme
De 2e mogelijkheid is het bouwen van een eigen trading algoritme. Wat je hierbij eigenlijk doet, is een winstgevende tradingstrategie omzetten naar een software programma waarmee jouw strategie automatisch uitgevoerd wordt.
Maar om dit te kunnen doen zul je allereerst natuurlijk een winstgevende tradingstrategie moeten hebben of vinden.
In dit artikel vind je hoe je een winstgevende tradingstrategie kunt vinden >>>
Zodra je dan een winstgevende strategie hebt, is het allereerst belangrijk om deze op een systematische manier op te schrijven. Een tradingalgoritme werkt eigenlijk als volgt: Er gebeurt pas iets, zodra de vooraf gegeven criteria worden bereikt.
Een voorbeeld hiervan kan zijn: Ik wil dat er gekocht wordt als de prijs een uitbraak maakt naar boven van de 50 moving average.
Dit wordt in codetaal ook wel “IF-statements” genoemd en werken volgens de logica: Als dit, dan dat.
Om een tradingalgoritme te kunnen bouwen zul je jouw strategie dus op basis van dit soort regels moeten beschrijven. Daarbij zul je hier ook een logische volgorde van moeten maken, zodat het algoritme ook kan snappen wanneer hij moet kopen en verkopen.
Zodra je jouw strategie dan op een systematische manier hebt opgeschreven, is het van belang dat je dit gaat omzetten tot een algoritme door dit te coderen in een software programma.
De meeste traders maken gebruik van Metatrader 4 of Metatrader 5 en één van de redenen daarvoor is omdat je hierin gebruik kunt maken van algoritmes om mee te handelen. Deze worden in Metatrader ook wel “Expert Advisors” genoemd.
Het coderen van deze Expert Advisors wordt gedaan in de MQL4 of MQL5 codeertaal die lijkt op het bekendere C++. Dit kan voor vele een pittige opgave zijn aangezien het leren coderen niet iets is waar traders zich mee bezig houden. Het coderen van een werkend algoritme is dan ook niet niets. Maar gelukkig hebben we daar in de FXminds Acdemy ook andere oplossingen voor die het stukken makkelijker maken om jouw strategie om te zetten naar een werkend Trading algoritme.
Vervolgens dien je dan natuurlijk ook jouw algoritme te testen of deze ook daadwerkelijk werkt. Dit kun je gemakkelijk doen in Metatrader 4 zelf met de Strategy Tester. Met deze tool kun je jouw strategie automatisch laten simuleren over de data van jouw broker en kom je er dus achter of deze ook daadwerkelijk gewerkt zou hebben de afgelopen jaren.
Conclusie: Wat is het Beste Trading Algoritme?
Nu komt dan natuurlijk de vraag naar boven, welke manier is het beste? Kun je een trading robot beter kopen of zelf bouwen? Wat is het beste Trading Algoritme?
“Het beste trading algoritme is er een die jij zelf hebt ontwikkeld en zelf hebt getest.”
De reden hiervoor is omdat je dan de meeste zekerheid hebt dat hij ook daadwerkelijk winst oplevert. Wanneer je een trading algoritme voor je laat handelen, dan heb je deze zekerheid gegarandeerd nodig om succes te bereiken. Anders zul je op termijn altijd voor een groot verlies komen te staan.
We weten dat er op internet talloze robots en algoritmes te koop zijn en elk ook een geweldig sprookje hebben waarom deze robot jou 100% winst per dag of per week op gaat leveren. De verhalen en grafiekjes worden steeds mooier en beter en dagelijks krijgen we steeds meer mensen die bij ons aankloppen nadat ze honderden, duizenden of tienduizenden euro’s zijn verloren door een trading robot die zichzelf opgeblazen heeft.
Enkele cijfers in een grafiek geven je nog geen garantie op winst. Je weet niet of deze cijfers betrouwbaar zijn en je weet ook niet of deze ook daadwerkelijk vanuit een broker komen of gewoon uit een verzonnen Excel bestandje.
Daarnaast, wanneer jij een trading algoritme zelf hebt ontwikkeld, dan weet je wat je hiervan kunt verwachten en weet je ook wat voor strategie hier achter zit en op welke assets deze werkt en welke niet. Dit geeft je een mentaal voordeel, maar hierdoor kun je ook zelfstandig checken of jouw algoritme nog wel naar behoren werkt.
Technologie is net als mensen ook niet altijd perfect en het omzetten van een strategie in een werkend algoritme zal altijd lastig zijn. Wanneer je weet hoe jouw algoritme zou moeten werken en je ziet dat dit fout gaat. Dan kun je zelf ook ingrijpen en ontdekken waar mogelijk nog fouten zijn en deze verbeteren.
Ik hoop dat je hier een waardevolle les uit hebt kunnen halen en dat ik je op deze manier heb kunnen behoeden voor de fout die ik jaren geleden zelf gemaakt heb. Toen kocht ik voor €1000 een trading algoritme, welke me de eerste paar maanden flink wat winst opleverde, maar mij enkele maanden later ruim €10.000 kostte.
Maar mocht je nu denken, ik wil zelf een trading robot hebben en deze zelf kunnen ontwikkelen? Zodat je jouw winstgevende tradingstrategie op de automatische piloot kunt laten draaien.
Dan hebben we daar de oplossing voor. Binnen de FXminds Academy hebben we namelijk de richting Indicatoren en Algoritmes waarin wij onze leden leren hoe zij zelfstandig een winstgevende trading robot kunnen bouwen.
Deze lessen en coaching webinars zijn exclusief beschikbaar voor leden van de FXminds Academy, dus zorg er dan voor dat je je aanmeldt voor het lidmaatschap via:
https://fxminds.nl/aanmelden-2/