Wat is een valuta pair?

Wat is een valuta pair?

Een valuta pair of Nederlands, valutapaar is een samenstelling van twee verschillende valuta tot een verhandelbaar product waarvan de waarde wordt aangegeven door een wisselkoers. Hierbij is de waarde van de eerste valuta uitgedrukt in de hoeveelheid van de andere valuta. Een voorbeeld hiervan is EUR/GBP = 1.1500, hierin staat de Euro uitgedrukt in de Britse Pond. 

Base en Quote currency

De Euro is dan de base valuta en de Pond de quote valuta en is 1 Euro gelijk aan 1,15 Pond. De base valuta is de eerste valuta van een pair en de quote valuta is de tweede valuta van het currency pair. 

 valutapair

Wanneer je een buy (koop) trade uitvoert op dit valutapaar dan koop je als het ware de Euro en verkoop je daarvoor de Dollar. Hierbij hoop je dat de waarde van de Euro stijgt vergeleken met de Dollar, waardoor de wisselkoers zal stijgen en je dus winst maakt.

Daarnaast, wanneer je een Sell (verkoop) trade uitvoert verkoop je de Euro en koop je de dollar. Hierbij hoop je dat de waarde van de Euro daalt vergeleken met de Dollar, wat er voor zorgt dat de wisselkoers daalt en je dus winst maakt.

Majors, Minors en Exotics

Alle valutaparen zijn onder te verdelen in 3 verschillende categorieën. De Major valutaparen, de Minor valutaparen en de Exotic valutaparen. De Major valutaparen zijn de meest verhandelde valuta paren en dat zijn de EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, AUD/USD, USD/CHF, NZD/USD and USD/CAD. Hierin is te zien dat deze paren zijn opgebouwd met de Euro, Yen, Pond, Australische Dollar, Frank, Nieuw-Zeelandse Dollar en de Canadese Dollar tegen de Amerikaanse Dollar. 

De Minor valutaparen zijn alle paren waarin de Europese Euro, Japanse Yen, Britse Pond, Australische Dollar, Zwitserse Frank, Nieuw-Zeelandse Dollar en de Canadese Dollar tegen elkaar staan, bijvoorbeeld GBP/JPY of EUR/AUD. Daarnaast zijn de Exotics alle overige paren waar bijvoorbeeld de Turkse Lira tegen de Europese Euro staat of de Deense Kroon tegen de Amerikaanse Dollar.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book