De Voordelen en Nadelen van Traden
Enzo Konst
11/25/2021
6 min
0

De Voordelen en Nadelen van Traden

11/25/2021
6 min
0

Dat het handelen op de financiële markten een goede manier kan zijn om geld te verdienen is waarschijnlijk wel duidelijk. Maar wat zijn dan precies de specifieke voordelen en nadelen van traden en het zijn van een trader.

Als je begint met traden of al een tijdje bezig bent, dan komt het vaak voor dat je enkel bewust bent van de voordelen van het zijn van een trader en minder bewust van de mogelijke nadelen.

Nu is het hier niet onze bedoeling om het worden van een trader af te kraken, maar juist om je bewust te maken van zowel de voor als nadelen van deze skill.

De voordelen van een trader

Het traden op zichzelf en het worden of zijn van een trader op de financiële markten heeft een aantal goede voordelen.

Een eindeloos inkomen verdienen

Het allereerste en misschien wel meest belangrijke voordeel is dat je met het handelen op de financiële markten een eindeloos inkomen kunt verdienen. Er is namelijk geen limiet te vinden in het inkomen wat je kunt verdienen.

Vele functies hebben vaak een maximum wat je daarmee kunt verdienen in jouw regio. Zo verdient een manager bij een groot bedrijf bijvoorbeeld maximaal €200.000 per jaar en een timmerman bijvoorbeeld maximaal €50.000 per jaar. Maar wanneer jij een zelfstandige trader bent, is er geen maximum. Je kunt namelijk altijd wel meer verdienen.

Als trader kun je namelijk €10.000, €100.000 of €200.000 per jaar verdienen. Maar als je met veel kapitaal handelt, is het ook mogelijk om €1.000.000 of €5.000.000 per jaar te verdienen.

Maar jouw inkomen kan uiteindelijk ook tot in de miljarden lopen natuurlijk. Warren Buffett bijvoorbeeld is in principe ook een trader en die verdiende met zijn bedrijf in 2020 bijvoorbeeld 45,2 miljard dollar.

De mogelijkheid om overal te kunnen traden

Het tweede voordeel van het zijn van een trader is dat je eigenlijk overal ter wereld kunt handelen, zolang je maar een internet verbinding hebt. Dit geeft jou dus de vrijheid om te doen wat jij maar wilt en te gaan en staan waar je maar wilt.

Bij de meeste banen en functies is het zo dat je op een specifieke plek aanwezig moet zijn om jouw werk te kunnen doen en jouw inkomen te verdienen, maar als trader heb je daar geen last van. Aangezien je helemaal zelfstandig aan het handelen bent en je dit geheel online kunt doen, is het niet nodig om op een specifieke plek aanwezig te zijn en zou je bijvoorbeeld prima kunnen reizen rond de wereld als trader.

Voordelen en nadelen van traden

Geld verdienen vanaf jouw laptop en telefoon

Een ander voordeel van het zijn van een trader is dat, letterlijk het enige wat je nodig hebt een laptop en telefoon is. Aangezien de markt volledig is gedigitaliseerd en jij zowel kunt handelen en de markt analyseren via het internet, is dat het enige wat je nodig hebt.

Alles wat je nodig hebt past in een tas of rugzak, wat je dus nog meer vrijheid geeft en er voor zorgt dat je altijd en overal de mogelijkheid hebt om hiermee bezig te zijn. Je klapt je laptop uit, je opent jouw telefoon en je kunt weer volop handelen.

Niet afhankelijk zijn van andere mensen

Het laatste belangrijke voordeel van het zijn van een trader is dat je hiermee ook niet afhankelijk bent van andere mensen. Je hebt alles volledig zelf in de hand en je hoeft niet bang te zij dat iemand je tegenhoud om te doen wat je zou moeten doen.

Bij de meeste baantjes is dat wel anders. Vaak ben je dan afhankelijk van jouw collega's, managers en de baas. Zij hebben dan ook veel invloed op wat jij dagelijks zou moeten doen ondanks dat dit misschien niet altijd even leuk of gunstig is. Zijn jouw collega's bijvoorbeeld erg laks in hun werk, dan zal het vaak voorkomen dat je dingen te doen krijgt die eigenlijk niet voor jou bestemd zijn.

Als trader heb je niet te maken met collega's, managers of een baas. Hierbij ben je volledig zelfstandig en vrij om te doen wat jij zou willen.

De nadelen van een trader

Maar ondanks al die voordelen zijn er ook een aantal nadelen waarvan je bewust moet zijn als trader. Elk voordeel heeft namelijk ook een nadeel in deze wereld.

Volledig zelf verantwoordelijk

Het allereerste waar je bewust van moet zijn als trader is dat je volledig zelf verantwoordelijk bent voor jouw situatie, inkomen en leven. Als trader sta je er helemaal alleen voor en heb je geen collega's die jouw werk voor jou kunnen doen. Je zult zelf jouw trades moeten plaatsen, de markt moeten analyseren en jouw strategie moeten ontwikkelen.

Als je kiest om een trader te zijn, zul je zelf jouw geld moeten verdienen en kun je niet steunen op het bedrijf waar je voor werkt. Het is dus belangrijk om hier op een verantwoordelijke manier mee om te gaan als trader.

Geen standaard inkomen

Daarnaast heb je als trader, zoals bij de meeste jobs wel het geval is, geen standaard inkomen. Als je voor een bedrijf werkt, dan staat jouw salaris per maand vaak vast en verdien je elke maand hetzelfde bedrag.

Als trader is dat niet het geval. Wanneer jij actief handelt op de financiële markten, dan is jouw inkomen afhankelijk van jouw eigen skills, jouw strategie en hoe de markt zich ontwikkeld in die periode.

Het komt dus vaak voor dat jouw winsten de ene maand veel hoger of lager zijn dan de maanden daarvoor en zijn dus niet consistent of standaard. De markt doet namelijk niet elke maand of elke week hetzelfde.

Daarnaast kan het ook wel eens voorkomen dat je in een maand tijd geen enkele winst hebt behaald, maar juist een klein verlies. In dat geval heb je dus niks verdient en heb je die maand ook geen inkomen.

In dat soort gevallen is het belangrijk om altijd een cash buffer achter de hand te hebben die je kunt gebruiken om jouw kosten te dekken. Zo hebben de meeste ervaren traders een buffer van tussen de 3 en 12 maanden aan cash achter de hand, voor het geval dat er iets niet goed zou gaan in de markt en ze hun verliezen eerst moeten goedmaken voordat ze weer winsten kunnen maken.

Emotionele impact

Ook kan het zijn dat traden een grote impact kan maken op jouw emotionele staat.

Wanneer jij namelijk aan het handelen bent met echt geld, dan komen er altijd wel emoties om de hoek kijken. Zowel als je winst maakt als dat je verlies maakt, zul je bepaalde emoties ervaren.

Een mogelijk gevolg hiervan is dat jij in emotionele onbalans kunt raken, wanneer je te veel emoties toelaat in het traden. Zo kun je te euforisch of juist depressief worden in tijden dat het heel goed of slecht gaat.

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om hiervan bewust te zijn en met een nuchtere blik te kijken naar jouw resultaten. Elke trader heeft wel eens een slechte maand of juist een super goede maand. Het is daarbij alleen belangrijk dat je jouw emoties onder controle weet te houden.

Mogelijkheid op financieel verlies

Tot slot het laatste, maar zeker niet onbelangrijke nadeel van het zijn van een trader is dat er altijd de kans bestaat op een verlies van jouw kapitaal. Traden en investeren is nooit risico-vrij en ieder persoon die je dat vertelt is niet goed in zijn hoofd.

Het is belangrijk om daarom ook op een verantwoordelijke manier om te gaan met het traden. Zo kun je namelijk de kans op verlies zo klein mogelijk houden.

Is het de moeite waard?

Ik hoop dat je hieruit een waardevolle les of een waardevol inzicht hebt kunnen halen en dit jouw bewustzijn over het traden weer heeft vergroot.

Het leren traden kan dus grote voordelen opleveren, maar heeft zo ook zijn minder goede kanten. Dit is bij elke job natuurlijk het geval, maar de vraag is of de voordelen de nadelen overschaduwen.

In onze mening is dat zeker het geval, maar die keuze zul je toch echt zelf moeten maken. Dit heeft namelijk te maken met jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Wanneer de voordelen die het traden geeft voor jou belangrijker zijn dan de nadelen die het met zich mee brengt, dan is het zeker verstandig om hiermee te beginnen. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan niet.

Heb jij het gevoel dat je echt aan de slag wilt met traden, alleen weet je nog niet precies hoe of waar je moet beginnen?

Dan is de FXminds Academy echt iets voor jou. Hierin leer je namelijk van A tot Z alles wat je maar moet weten en kunnen om een succesvolle trader te worden. Zo begin je bij de simpele basis en bouw je vanuit daar op naar een steeds hoger niveau, tot je eenmaal jouw financiële doelen hebt bereikt.

Klik hier voor meer informatie over de FXminds academy >>>

Reacties