Table of Contents

Bitcoin

  Wat is Bitcoin?

De Bitcoin is een Crypto achtige munt, waarmee betalingen van a naar b verplaatst worden. Je kunt de bitcoin gebruiken als transactiemiddel voor online waardedocumenten. Het woord bitcoin is een breed begrip. De één ziet het als het nieuwe geld, de anders als speculeermiddel en weer een ander ziet het systeem achter bitcoin (de blockchain) als basis van onze toekomstige economie.

Blockchain

Blockchain technologie maakt veel mogelijk voor de cryptocurreny. Het werkt als volgt. De Cryptomunten draaien op een Blockchain technologie. Er word gebruik gemaakt van een database waar alle informatie wordt opgeslagen. De informatie, die wordt opgeslagen, is niet toegankelijk voor één centraal persoon of bedrijf. Veranderingen in de database word gedaan door het netwerk. Het netwerk bestaan uit talloze computers. Elke computer deelt een stukje informatie en verwerkt dit. 

Door de jaren heen zijn er vele nieuwe cryptomunten op de markt gekomen. Dit noemen we ook wel altcoins. De naam altcoin is gebaseerd op alle bestaande cryptovaluta behalve de Bitcoin. Sommige altcoins werken op een eigen netwerk en sommige coins maken gebruik van een blockchain netwerk. Het grote verschil tussen deze coins is dat ze verschillende technieken gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld coins die zich volledig richten op een snel transactie proces of er zijn oo

k meerdere coins die zich richten op de veiligheid van transacties.

BITCOIN IS DECENTRAAL

Bitcoin is een decentraal betaalprotocol. Dit houdt in dat het transactiesysteem niet door centrale partijen wordt beheerd maar door duizenden computers op het netwerk. Deze computers worden in de bitcoinwereld ook wel nodes genoemd.

Naast nodes bestaat het bitcoin netwerk ook uit miners. Miners gebruiken razendsnelle computers en videokaarten die cryptografische puzzels oplossen om transacties toe te voegen aan de blockchain. Dat is het mooie van de bitcoin: het wordt door iedereen beheerd. 

Ben je goed met hacken en wil jij een kans maken om bitcoin te hacken?  Dan dien je toegang te hebben tot meer dan de helft van alle computers op het bitcoin netwerk. Dit wordt ook wel een 51% attack genoemd. Het netwerk is zo uitgebreid waardoor het vrijwel onmogelijk is. Er zijn momenteel al meer dan 10.000 nodes.

WAT IS ER MOGELIJK MET DE BITCOIN?

Bitcoin bevat vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan Crowdfunding en Geautomatiseerde oplossingen voor bedrijven. Je kunt als bedrijf veel mogelijk maken door cryptocurrency aangezien dit een nieuwe technologie is waar weinig bedrijven nog gebruik van maken. Heb jij een business? Dan zal ik zeker doorlezen.

Crowdfunding

Bitcoin geeft de mogelijkheid aan kickstarters om een crowdfunding-campagne op te zetten. Waarbij individuen geld toezeggen aan een project dat er alleen van wordt afgenomen als er voldoende toezeggingen zijn ontvangen. Dit word verwerkt door de bitcoin systemen. Dit voorkomt dat als het doel niet wordt behaald door het aantal toezeggingen de transactie nog niet zal doorgaan. 

DECENTRALISATIE VAN DE BITCOIN

Door middel van decentralisatie creëerde Bitcoin een ander type betaalnetwerk dan dat er al bestond. Bitcoin kan miljoenen dollars aan zonder gebruik te maken van militaire bescherming. Dit omdat er geen centraal sturingspunt is, zoals een datacenter, is het lastig om het netwerk aan te vallen. Bitcoin kan hierdoor een grote speler worden als het gaat om wereldwijde financiële systemen.

GEAUTOMATISEERDE OPLOSSINGEN

Bitcoin is geschikt voor gebruik in een nieuwe generatie van geautomatiseerde diensten om de operationele kosten te verlagen. Stelt u zich eens voor: zelfrijdende auto’s/taxi’s of een winkel waar u uw aankopen kunt betalen zonder in de rij te staan. Er zijn veel ideeën mogelijk. 

FLEXIBELE TRANSPARANTIE

Alle Bitcoin-transacties zijn inzichtelijk. Immers is de identiteit van de mensen die achter de transactie zitten privé.  Dit stelt organisaties of individuen in staat te werken met flexibele transparantieregels. Een bedrijf kan er voor kiezen of zij de cijfers bekend maken aan de werknemers of niet. Net zoals een non-profit organisatie vrij is om het publiek te laten zien hoeveel ze ontvangen aan dagelijkse en maandelijkse donaties. 

ACCOUNTS MET MEERVOUDIGE ONDERTEKENING

Meerdere handtekeningen staan toe ​​dat een transactie alleen door het netwerk wordt geaccepteerd als een bepaald aantal van een bepaalde groep personen instemmen om de transactie te ondertekenen. Dit kan gebruikt worden door een raad van bestuur om een lid te weerhouden om een gedeelte van hun schatkist uit te geven zonder toestemming van andere leden. Dit kan ook worden gebruikt door banken om diefstal te voorkomen door betalingen boven een drempelwaarde te blokkeren indien de gebruiker geen aanvullende validatie verschaft.

DE ONTWIKKELINGEN OMTRENT BETAALSYSTEMEN

Laszlo Hanyecz kocht op 22 mei 2010 2 pizza’s, hij betaalde hiervoor 10.000 bitcion (BTC). Uiteraard heeft Laszlo genoten van zijn pizza’s. Op het moment dat Laszlo de pizza’s had besteld was de waarde van 10.000 bitcion kun je na gaan wat hij er nu mee had kunnen doen. Niks bleek minder waar toen in april 2011 de waarde van bitcion op 1 dollar stond.

EXPERIMENTEN MET DE DIGITALE EURO

De central bank digital currency (CBDC) is een currency die het mogelijk maakt voor banken om als het ware onderling currency te kunnen verhandelen. 

Een centraal uitgegeven cryptomunt is niets anders dan de huidige euro in een strakker jasje. De naam verklapt het al: een fysieke vorm van deze nieuwe valuta ligt niet voor de hand.

Wanneer je deze digitale euro hebt betekent dit dat al je betalingen worden geregistreerd. Ook kunnen (en zullen) er regels komen over wie je wel en niet kunt betalen. Dit experiment lijkt echter vooral gericht op betalingen van banken onderling.

Een bitcoin transactie is het tegenovergestelde: open en vrij. Deze vormen van geld zijn eigenlijk geen concurrent van bitcoin, ze zitten in het oude vaarwater van andere fiat valuta.

In de wereld van bitcoin is de code leidend, aan het hoofd van deze ‘nieuwe’ valuta staan altijd een of meerdere instanties.

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!