Wat is Volatiliteit?

Wat is Volatiliteit?

Volatiliteit is een term die wordt gebruikt voor uitdrukking van de hoeveelheid beweging van de prijs van een product op de financiële markt. Wanneer er veel beweging is in de markt en er veel koop en/of verkoop orders gevuld worden wordt er gesproken van hoge volatiliteit. Wanneer er echter weinig tot geen handelingen plaatsvinden van een bepaald financieel product wordt gesproken van lage volatiliteit.

Een hoge volatiliteit is vaak te herkennen aan grote engulfing candlesticks of candlesticks met grote wicks zoals hieronder te zien is op de afbeelding binnen het vierkant.

wat is volatiliteit?

Een lage volatiliteit is andersom te herkennen aan kleine candlesticks of candlestick met relatief kleine wicks. Deze zijn hieronder te zien binnen het vierkant.

wat is volatiliteit?

Wat zijn de voor en nadelen van volatiliteit?

Voor traders kan de volatiliteit van een bepaald valutapaar een sterke aanwijzing geven of dit paar mogelijk interessant is. Wanneer er namelijk veel beweging is in de markt valt er dus ook meer geld te verdienen dan wanneer de volatiliteit laag is en de prijs stil staat. 

Daarnaast kan een over-volatiele markt ook risico’s met zich mee brengen. Wanneer er namelijk te veel beweging is in de markt, kan dit er voor zorgen dat een stop-loss snel geraakt wordt. Wees dus altijd voorbereid op wat de gevolgen kunnen zijn van hoge en lage volatiliteit.

Wanneer is de volatiliteit hoog of laag?

Over het algemeen is de volatiliteit van een bepaalde valuta af te leiden aan de tijdzone waarin de regio van de valuta zich bevind. De volatiliteit van een valuta is vaak hoog wanneer het in de regio van deze valuta ochtend en middag is en laag wanneer het avond of nacht is in deze regio. Dit heeft vaak te maken met de openingstijden van de lokale beurzen.

Wanneer het in Europa bijvoorbeeld nacht is, zal de volatiliteit van de paren waar de EUR in zit vaak laag zijn. Maar op datzelfde tijdstip zal het in Japan middag zijn en zal de volatiliteit van de JPY vaak hoog zijn. 

Verder is de volatiliteit van een valuta ook vaak hoog tijdens belangrijke economische gebeurtenissen, zoals een beslissing van een Centrale Bank of tijdens verkiezingen in een bepaalde regio. Dit zorgt voor veel verschuiving van kapitaal en kan dus ook een grote impact hebben op de valuta van deze regio en daardoor de volatiliteit omhoog krikken.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book