Wat is Ripple?

04 januari 2024

Wat is Ripple?

Wat is Ripple nou eigenlijk? Op een mooie zonnige dag in 2012 werd Ripple geboren. De geboorte plaats van het bedrijf Ripple is Californië. In eerste instantie was de naam Opencoin. Het bedrijf is opgericht omdat zij een nieuw betaalprotocol wilde uitbrengen genaamt ‘Ripple’. Het bedrijf Opencoin heeft besloten om hun bedrijfsnaam te veranderen naar Ripple in 2015. 

Ripple richt zich voornamelijk op innovatieve oplossingen rondom het betalingsverkeer tussen banken en grote financiële  instanties. Ripple heeft hiervoor drie platformen ontwikkeld: xRapid, xCurrent en xVia. 

Wat is XRP?

Deze platformen draaien op een  blockchain netwerk waar ook een munt bij hoort. Deze munt heeft de naam XRP en kan op de blockchain van Ripple gebruikt worden om betalingen tussen banken nog sneller en kosten-efficienter te laten verlopen. 

Wat is Ripple?

Banken kunnen zich aansluiten op een van de drie platformen. Ter illustratie een voorbeeld, jij wil geld sturen naar een vriend in Amerika dan ziet het als volgt uit:

Stap 1: Jij verstuurt een internationale betaling

Stap 2: Jouw bank koopt XRP

Stap 3: Jouw bank verstuurt de XRP naar de on

tvangende bank

Stap 4: De ontvangende bank verkoopt de XRP

Stap 5: De opbrengst wordt op het account van de ontvanger gestort

Een normale internationale overboeking, dus zonder XRP, kan dagen in beslag nemen. Dat komt omdat jouw geld vaak niet direct van jouw bank naar de lokale bank gaat. Vaak zitten hier nog een paar banken tussen. En die banken maken kosten die jij terugziet in je transactiekosten.

Hoe kom je aan Ripple (XRP)?

Begin 2017 was één XRP 0,006 dollar waard. Een jaar later was de munt al 3,65 dollar waard. XRP is dan ook raze

nd populair. Dat zie je ook terug op de website tradingview waar XRP na bitcoin en ether op nummer drie staat.

Wat is Ripple?

Maar in tegenstelling tot bitcoin en ether kan je de XRP niet minen. Als je XRP wilt bemachtigen dan is het makkelijkst om deze te kopen.

Waarin verschilt ripple (XRP) van bitcoin?

Het grootste en bovendien belangrijkste verschil tussen bitcoin en Ripple is hun oorspronkelijke doel. Bitcoin is ontwikkeld als decentraal peer-to-peer alternatief voor het huidige betalingsverkeer. Het idee achter bitcoin is dat je geen derde partij meer nodig hebt om snel van waarde te wisselen.

Ripple is juist ontworpen om het al bestaande betalingssysteem van banken te verbeteren. Op het protocol van Ripple kunnen munteenheden verstuurd worden (waaronder hun eigen munt, XRP).

Nog een verschil is dat je bitcoin kan minen. Iedereen kan aan bitcoin komen door te minen. Hier heb je alleen een computer met een goede grafische kaart voor nodig. Bitcoin minen is in het kort dat transacties worden samengevoegd in een blok en dit blok wordt dan weer toegevoegd aan de blockchain. Je beloning voor het minen zijn bitcoins.

Ripple heeft ervoor gekozen om de uitgifte van XRP te centraliseren. Alle XRP die ooit in omloop zullen zijn, zijn al gecreëerd. Dat zijn er 100 miljard. Daarvan zijn er ongeveer 40 miljard al vrijgegeven. De rest wordt nog beheerd door de Ripple Foundation. De Ripple Foundation geeft elke maand maximaal 1 miljard XRP uit. Wordt een deel hiervan niet gebruikt? Dan worden de coins weer terug gehaald.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book