Wat is een ECN-broker?

04 januari 2024

Om te begrijpen wat een ECN-broker is, zul je allereerst moeten weten wat ECN-trading precies is. ECN staat voor Electronic Communication Network, wat Elektronisch communicatienetwerk betekend. Dit is een systeem dat het kopen en verkopen van financiële producten automatiseert. Hierdoor wordt de connectie tussen traders en liquiditeitsverschaffers zoals banken en grote instellingen nog efficiënter. 

Een ECN-broker is dan ook een broker die gebruik maakt van een ECN om handelaren direct met elkaar in verbinding te brengen. Bij andere brokers, die gebruik maken van een dealing desk, gaat dit nog via een tussenpersoon en dat is in de meeste gevallen de broker zelf. Dit gaat vaak ten koste van de efficiëntie en de commissies die traders betalen. 

Voordelen van een ECN-broker

Een broker verdient normaal gesproken geld door commissies die de handelaren betalen voor het uitvoeren van posities. Doordat dit proces efficienter kan worden uitgevoerd, is de broker in staat om hierdoor lagere commissies te rekenen, wat aantrekkelijker is voor handelaren. 

Een ander voordeel van een ECN-broker is dat de spreads hier vaak lager liggen dan bij dealing desk brokers. Dit komt voort uit de directe connectie met traders en liquiditeitsverschaffers. Doordat deze direct in contact met elkaar staan ligt het verschil tussen koop en verkoop prijs een stuk lager dan bij andere brokers.

Doordat dit zoveel voordelen heeft, stijgt het aantal ECN-brokers in een razend tempo. De meeste handelaren zien dit ook wel als de toekomst van de beurzen. Daarnaast groeit de vraag naar Forex handelen de afgelopen jaren ook enorm sterk. Steeds meer mensen raken bekend met de markt en er zijn kansen in overvloed. 

Pas op voor fraude!

Helaas brengt deze groei ook nadelen met zich mee. Naast dat er dagelijks meer goede brokers, traders en informatie bij komt in de markt, is het ook zo dat er minder goede bij komen. Je ziet het tegenwoordig veel dat beginnende mensen worden opgelicht door brokers, traders of zogenaamde guru’s. Wees dus altijd alert en trap nooit zomaar in te mooie praatjes. 

Daarnaast zijn er ook veel brokers die zichzelf een ECN-broker noemen, maar dat niet zijn. Deze brokers zijn vaak in connectie met echte ECN-brokers, maar gebruiken zelf geen ECN-systeem. Dit wordt ook wel een ECN-broker by association genoemd. Pas hier mee op, want deze kunnen vaak minder gunstig zijn dan gedacht.

Hoe herken ik een echte ECN-broker?

Met zo veel brokers op de markt die mooie praatjes hebben is het lastig om een echte vertrouwde ECN-broker te vinden. Maar er zijn enkele eigenschappen waaraan je de echte kunt onderscheiden van de fraudeurs.

  • Een echte ECN broker biedt zowel positieve als negatieve slippage aan. Slippage is het verschil in de koers tussen het moment dat je een order invoert en het moment dat een order voltooid is. Dit is heel normaal en kan zowel positief als negatief uitpakken. Bij een ECN-broker dus ook. Echter zijn er veel brokers die alleen maar negatieve slippage toestaan. Dit is dus altijd ten nadele van de trader en hoort niet thuis bij een ECN-broker.
  • Sommige brokers staan daytraders en scalpers niet toe om snel posities te openen en te sluiten. Als ware hebben ze een verbod op scalpen en sluiten ze jouw rekening als ze zien dat je dit doet. Een echte ECN-broker zou dit nooit doen. Hierbij is elke vorm van traden gepermitteerd en zijn er geen beperkingen aan handelsstijlen.
  • Echte ECN-brokers stellen ook nooit limieten in voor het aantal orders dat een trader maximaal mag openen. Mocht je dus een broker tegenkomen waar dit wel het geval is, dan is het beter om een andere broker uit te zoeken.
  • ECN-brokers geven nooit bonussen, kortingen of gratis geld weg voor het aantrekken van traders. Dit is ook al bij wet verboden, omdat hier veelvoudig fraude mee werd gepleegd. Een broker verdient namelijk geld via commissie en niet door nieuwe traders aan te trekken.

Wat is het verschil tussen een ECN en Dealing desk broker?

Beide brokers bieden trader de mogelijkheid om te kunnen handelen op de financiële markten, maar er is een degelijk verschil tussen deze soorten brokers. Een ECN broker kun je zien als een eerlijke broker waarbij de echte marktprijzen worden weergeven en verhandeld. Een Dealing desk broker aan de andere kant heeft een marketmaker die de prijzen zelf opmaakt en die de orders van verschillende traders koppelt. Hierbij is heel veel mogelijkheid op manipulatie en dat is de afgelopen jaren vaker aan het licht gekomen. 

Marktmanipulatie is het aanpassen van de huidige prijzen, zodat de broker net iets meer commissie of spread kan verdienen ten koste van de traders. In principe heeft de dealing desk broker zelf controle op de prijzen en bij een ECN-broker is dit onafhankelijk. Als trader is het dus gunstiger om bij een ECN-broker te handelen, omdat deze altijd eerlijk zal zijn als het gaat om prijzen. Hier is manipulatie onmogelijk en dat maakt het handelen veiliger.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book