Wat is Daytraden?

04 januari 2024

Wat is Daytraden?

Daytrading is het kopen en verkopen van effecten op de beurs om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag. Hierbij worden alle openstaande posities gesloten voor het einde van de handelsdag, zodat er na de beursdag geen risico’s worden gelopen. Vaak worden er elke dag dus ook nieuwe posities ingenomen. Handelaren die deze vorm van handel bedrijven noemt men daytraders of daghandelaren.

Doordat daytraders dagelijks actief zijn op de markt, kan dit vaak erg tijds-intensief zijn. Daarnaast dienen zij ook snel beslissingen te kunnen maken en een sterke mentaliteit te hebben. Anders zal de emotie snel de overhand nemen, wat er vaak voor zorgt dat er verkeerde beslissingen worden gemaakt.

Daytraden met Technische Analyse

De meest gebruikte manier van daytraden is het maken van een technische analyse, waar traders op prijsbewegingen inspelen gemaakt met de prijsacties in het verleden. Hiervoor worden vaak enkele tradingtools gebruikt, denk hierbij aan: trendssupport en resistance, of bepaalde indicatoren.

De technische analyse is een analysemethode waarmee de toekomstige beweging van de markt wordt gebaseerd op prijspatronen uit het verleden. Door bepaalde herhalende patronen te kunnen herkennen, kan men een inschatting doen van of de prijs zal gaan stijgen of dalen.

Dit is natuurlijk geen 100% accurate voorspelling, maar om kunnen gaan met verliezen is ook een belangrijk onderdeel van daytraden.

Wat is Daytraden?

Daytraden met laptop en telefoon.

Verschil tussen daytraden en swingtraden.

Het verschil tussen daytraden en swingtraden zit hem in het tijdsbestek van de openstaande trade(s). Daytraders zijn traders die hun openstaande trades elke dag sluiten, en de volgende dag weer nieuwe trades openen. Daytraders zitten niet langer dan een dag in een trade. Daytraders moeten vaak meerdere keren per dag op de charts kijken om te zien of er nog ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, zodat ze hier een gepaste actie op kunnen uitvoeren. Daytraden is intensiever dan swingtraden. Daytraden valt onder short term traden.

Swingtraders zijn traders die hun trades enkele dagen tot soms wel een aantal weken of zelfs maanden open laten staan. Swingtraders hoeven in tegenstelling tot daytraders minder vaak op de charts te kijken, om de lopende trades in de gaten te houden. Swingtraden is vaak minder intensief dan daytraden. Swingtraden valt onder long term traden.

Verschil tussen daytraden en scalpen. 

Het verschil tussen daytraden en scalpen zit hem ook hier weer in het tijdsbestek van de openstaande trade(s). Daytraders zijn traders die hun openstaande trades elke dag sluiten, en de volgende dag weer nieuwe trades openen. Daytraders zitten niet langer dan een dag in een trade. 

Scalpers zijn traders die hun trades enkele minuten open laten staan. Scalpen is de meest intensieve manier van traden. Bij scalpen dient een trader namelijk de lopende trade continue in de gaten te houden, en hier een passende actie op uit te voeren. Na het sluiten van een trade gaat een scalper op zoek naar een nieuwe trade. Scalpers zijn traders die meeliften op de kleine bewegingen van de markt. Mede door gebruik te maken van een grotere lotsize, en een hefboom/leverage kan scalpen op een korte termijn erg lucratief zijn. Echter is scalpen niet voor iedereen aan te raden. Scalpen gaat vaak gepaard met veel stress en emoties. Scalpers zijn vaak traders die houden van actie.

Voordelen van daytrading

Er zitten meerdere voordelen aan daytrading, een daarvan is de vrijheid. Je kunt overal ter wereld traden als je een telefoon/laptop en internet verbinding hebt. Het andere voordeel is dat je niet per se de gehele dag achter je scherm hoeft te zitten om je trades in de gaten te houden. Dit zorgt er ook voor dat je minder stress hebt. 

Je stelt altijd een Stoploss in, deze Stoploss zorgt ervoor dat je automatisch je verlies neemt, wanneer de markt de verkeerde kant op beweegt. Hierdoor blijven je verliezen beperkt.

Er is totaal geen limiet op je uiteindelijke inkomsten. 

Nadelen van daytrading

Je kunt niet zomaar beginnen met daytrading. Je moet eerst de juiste educatie zien te vergaren, om zo de nodige oefeningen en lessen te leren, die je moet weten om een winstgevende daytrader te worden. Het baart veel oefening en kunst.

Vaak zijn daytraders, traders die actiever op de markt moeten anticiperen dan bijvoorbeeld swingtraders. Dit komt omdat daytraders dezelfde dag de openstaande posities/trades sluiten, in tegenstelling tot swingtraders die posities/trades vaak enkele dagen tot weken laten lopen. Het is als daytrader belangrijk dat je de ontwikkelingen van die dag goed in de gaten houdt, zodat je hier gepaste acties op kunt uitvoeren. 

Welke Markten zijn geschikt voor Daytraden?

Daytraden kan op verschillende markten. Vaak handelt men op aandelen, valuta of grondstoffen. Maar er kan ook gehandeld worden op indices, cryptovaluta en derivaten.

Belangrijk hierbij is wel om te kijken naar de openingstijden van de markt waarop jij wilt gaan handelen. Deze verschillen namelijk per markt, wat het dus in sommige gevallen minder gunstig kan maken om hierop te handelen.

Hoe kun je starten met Daytraden?

  • Beslis op welke markt je wilt gaan traden
  • Kies een analysemethode
  • Kies of ontwikkel een tradingstrategie
  • Test deze strategie
  • Maak een account aan bij een broker
  • Stort geld en handelen maar!

1. Beslis op welke markt je wilt gaan handelen

Om te kunnen starten met Daytraden, dien je allereerst een markt uit te kiezen waarop jij wilt gaan handelen. Dit kan op de aandelenmarkt zijn, de valutamarkt, maar tegenwoordig ook op de cryptomarkt.

Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, raden we je aan om de onderstaande video te bekijken. Hierin bespreken de mentoren van FXminds waarom zij een bepaalde markt hebben gekozen en wat de voor en nadelen hiervan zijn.

2. Kies een analysemethode


De 2e stap dan is om een analysemethode te kiezen voor het daytraden. Hierbij kun je allereerst kiezen tussen technische analyse en fundamentele analyse.

Binnen deze analysemethoden zijn dan vele verschillende factoren en indicatoren te vinden, die je kunnen helpen bij het maken van een analyse.

(Tip: Voor Daytraders is het gebruikelijk om gebruik te maken van de technische analysemethode. Dit aangezien de fundamentele analyse vaak meer focust op de langetermijntrends.)

3. Kies of ontwikkel een tradingstrategie

Vervolgens dien je dan een tradingstrategie te kiezen of zelf te ontwikkelen. Dit is eigenlijk een concreet plan waarin beschreven staat wanneer je in en uit een trade stapt, op basis van de analysemethode die je gekozen hebt.

Vaak bestaat een tradingstrategie uit meerdere analysetools of indicatoren, die een indicatie geven dat de markt mogelijk zal gaan stijgen of dalen. Wanneer deze dan in overeenstemming zijn, wordt vaak besloten om in of uit een trade te stappen.

4. Test deze strategie

Wanneer je dan eenmaal een tradingstrategie hebt, is het belangrijk om deze te testen. Je wilt er natuurlijk wel vanuit kunnen gaan dat jouw tradingstrategie ook daadwerkelijk winst oplevert. Anders zul je gedoemd zijn om geld te verliezen.

Dit kun je op meerdere manieren doen, maar de meest gebruikte hiervan is door middel van backtesting. Hierbij test je jouw strategie eigenlijk op basis van het koersverloop van het verleden en kijk je of jouw strategie in die periode zou hebben gewerkt.

5. Maak een account aan bij een broker

Zodra je dan een winstgevende strategie hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het echte traden. Maar daarvoor dien je wel eerst een account aan te maken bij een broker. Zonder broker is het namelijk niet mogelijk om te kunnen daytraden.

Belangrijk hierbij is om een broker te kiezen die lage kosten heeft en ook makkelijk is in gebruik en wat betreft klantenservice.

Mocht je nog geen broker hebben gevonden en wil je daytraden in aandelen, crypto, forex of indices. Dan is onze keuze om een account aan te maken bij IC Markets.

Deze broker gebruiken wij zelf al jarenlang, zonder enige problemen en zonder hoge kosten te betalen.

6. Stort geld en handelen maar!

Tot slot dien je dan enkel nog een startbedrag te storen en dan kun je aan de slag met het daytraden van jouw tradingstrategie.

Wil jij ontdekken hoe je dit het beste kunt doen?

De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden

Download dan hier het E-book “De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden”

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book