Table of Contents

Wat is Daytraden?

Wat is Daytraden?

Daytrading is het kopen en verkopen van effecten op de beurs om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag. Alle openstaande posities worden gesloten voor het einde van de handelsdag, zodat er na de beursdag geen risico’s worden gelopen. Elke dag worden er dus nieuwe posities ingenomen. Handelaren die deze vorm van handel bedrijven noemt men daytraders of daghandelaren.

De meest gebruikte trading manier van daytraden is het maken van een technische analyse, waar traders op prijsbewegingen inspelen gemaakt met de prijsacties in het verleden. Hiervoor worden vaak enkele tradingtools gebruikt, denk hierbij aan: trends, support en resistance, of bepaalde indicatoren.

Daytraden FXminds
Daytraden met laptop en telefoon.

Verschil tussen daytraden en swingtraden.

Het verschil tussen daytraden en swingtraden zit hem in het tijdsbestek van de openstaande trade(s). Daytraders zijn traders die hun openstaande trades elke dag sluiten, en de volgende dag weer nieuwe trades openen. Daytraders zitten niet langer dan een dag in een trade. Daytraders moeten vaak meerdere keren per dag op de charts kijken om te zien of er nog ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, zodat ze hier een gepaste actie op kunnen uitvoeren. Daytraden is intensiever dan swingtraden. Daytraden valt onder short term traden.

Swingtraders zijn traders die hun trades enkele dagen tot soms wel een aantal weken of zelfs maanden open laten staan. Swingtraders hoeven in tegenstelling tot daytraders minder vaak op de charts te kijken, om de lopende trades in de gaten te houden. Swingtraden is vaak minder intensief dan daytraden. Swingtraden valt onder long term traden.

Verschil tussen daytraden en scalpen. 

Het verschil tussen daytraden en scalpen zit hem ook hier weer in het tijdsbestek van de openstaande trade(s). Daytraders zijn traders die hun openstaande trades elke dag sluiten, en de volgende dag weer nieuwe trades openen. Daytraders zitten niet langer dan een dag in een trade. 

Scalpers zijn traders die hun trades enkele minuten open laten staan. Scalpen is de meest intensieve manier van traden. Bij scalpen dient een trader namelijk de lopende trade continue in de gaten te houden, en hier een passende actie op uit te voeren. Na het sluiten van een trade gaat een scalper op zoek naar een nieuwe trade. Scalpers zijn traders die meeliften op de kleine bewegingen van de markt. Mede door gebruik te maken van een grotere lotsize, en een hefboom/leverage kan scalpen op een korte termijn erg lucratief zijn. Echter is scalpen niet voor iedereen aan te raden. Scalpen gaat vaak gepaard met veel stress en emoties. Scalpers zijn vaak traders die houden van actie.

Voordelen van daytrading

Er zitten meerdere voordelen aan daytrading, een daarvan is de vrijheid. Je kunt overal ter wereld traden als je een telefoon/laptop en internet verbinding hebt. Het andere voordeel is dat je niet per se de gehele dag achter je scherm hoeft te zitten om je trades in de gaten te houden. Dit zorgt er ook voor dat je minder stress hebt. 

Je stelt altijd een Stoploss in, deze Stoploss zorgt ervoor dat je automatisch je verlies neemt, wanneer de markt de verkeerde kant op beweegt. Hierdoor blijven je verliezen beperkt.

Er is totaal geen limiet op je uiteindelijke inkomsten. 

Nadelen van daytrading

Je kunt niet zomaar beginnen met daytrading. Je moet eerst de juiste educatie zien te vergaren, om zo de nodige oefeningen en lessen te leren, die je moet weten om een winstgevende daytrader te worden. Het baart veel oefening en kunst.

Vaak zijn daytraders, traders die actiever op de markt moeten anticiperen dan bijvoorbeeld swingtraders. Dit komt omdat daytraders dezelfde dag de openstaande posities/trades sluiten, in tegenstelling tot swingtraders die posities/trades vaak enkele dagen tot weken laten lopen. Het is als daytrader belangrijk dat je de ontwikkelingen van die dag goed in de gaten houdt, zodat je hier gepaste acties op kunt uitvoeren. 

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!