Support en Resistance

Wat is Support en Resistance?

Een support line (steunlijn) is een niveau waar de prijs niet makkelijk onder komt. Dit bepaalde niveau wordt dan ondersteunt door veel kopers.

Een resistance line (weerstandslijn) is juist het tegenovergestelde, dus een niveau waar de prijs niet makkelijk boven komt. Dit bepaalde niveau wordt dan ondersteund door veel verkopers.

Support en Resistance levels
Support en Resistance levels op de forex markt.

Support en resistance lijnen kunnen gebruikt worden om potentiële prijszones weer te geven waar een positie ingenomen kan worden of waar een positie gesloten kan worden.

Eén ding om goed te onthouden is dat Support en Resistance geen exacte getallen zijn. Het is vaak een bepaalde bandbreedte of zone waarin een ondersteuning of weerstand zich bevindt. Het is daarom vrij lastig om aan te geven wanneer een dergelijk niveau daadwerkelijk doorbroken is.

Een niveau kan ook eerst als support dienen en op het moment dat deze doorbroken is, kan het als resistance dienen. Andersom geldt dit ook.

Wat kun je met Support en Resistance?

Op het moment dat dergelijke zones zijn geïdentificeerd geeft dat waardevolle informatie om een mogelijke positie in te nemen. De prijs kan namelijk twee dingen doen wanneer het zo’n zone bereikt: de prijs kan terugveren of door de zone heen breken.

Op basis van deze prijsbeweging, kan er een positie ingenomen worden. Meestal wordt uitgegaan van het idee dat een zone niet doorbroken wordt. Hierdoor kan er ook makkelijk een positie gesloten worden op het moment dat de prijs toch de zone doorbreekt.

In de regel geldt ook: des te vaker een zone is “aangeraakt” en niet doorbroken, hoe sterker die zone.

Op welke tijdsinterval dan ook (intra-dag, dagelijks, wekelijks en maandelijks), support en resistance is eigenlijk altijd van toepassing. Door zijn eenvoud kan het een mooie toevoeging zijn aan een persoonlijke strategie.

 

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!