Wat is technische analyse?

Wat is een technische analyse?

Een technische analyse is het bestuderen van historische prijsbewegingen om toekomstige koersbewegingen te kunnen voorspellen. Makkelijker gezegd: een technische analyse is niet anders dan het consequent volgen van beurstrends. Technische analyses geven als het ware inzicht in het gedrag van de markt en legt de psychologie van traders bloot. De technische analyse methode is toepasbaar op de koersbewegingen van allerlei soorten markten, zoals bijvoorbeeld aandelen, indices, grondstoffen, forex en futures. Voor elk verhandelbaar instrument waar de koers wordt bepaald door vraag en aanbod, kan een technische analyse worden gebruikt.

Tradingstijl marktstructuur
Een technische analyse op basis van marktstructuur.

De uitgangspunten van een technische analyse

Een technische analyse heeft enkele belangrijke uitgangspunten. Ten eerste gaat een technisch analist ervan uit dat al het nieuws in de koersen is verwerkt en dat de markt dus altijd gelijk heeft. Ook is het belangrijk om te begrijpen dat koersen trendmatig bewegen en dat de geschiedenis zich blijft herhalen. Dit wil zeggen dat we op grafieken steeds weer dezelfde cyclussen en koerspatronen tegenkomen. Deze uitgangspunten zijn de belangrijkste van de 6 basisprincipes van de Dow Theory.

De Dow Theorie

Deze Dow Theory is ontwikkeld door Charles Dow. Charles Dow wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een van de grondleggers van de Technische Analyse. Charles Dow heeft  jarenlang onderzoek gedaan naar het koersgedrag op de financiële markten. Zijn constateringen werden vanaf 1889 gepubliceerd in de Wall Street Journal en vormen de belangrijkste uitgangspunten voor de moderne technische analyse.

Voordat jij je verder begint te verdiepen in technische analyse, is het belangrijk dat jij je vooraf beseft dat een technische analyse geen exacte wetenschap is. Net als fundamentele analyse is de methode niet waterdicht en bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Hieronder hebben we enkele punten samengevat die jou als belegger kunnen helpen bij het maken van een technische analyse.

  • Technische analyse is meer kunst dan wetenschap, een kunstvorm die aanzienlijk veel oefening vraagt.
  • Technische analyses leiden nooit tot 100% zekere voorspellingen.
  • Met Technische analyse is het belangrijk dat je altijd meerdere instrumenten tegelijk gebruikt.
  • Technische analyse geeft inzicht in het gedrag van de markt, en de traders.

Waar kijkt een Technisch analist naar?

Een technisch analist kijkt enkel naar de koersgrafieken, en maakt aan de hand hiervan zijn trades. Er zijn zeer veel soorten grafieken beschikbaar voor traders. Je kunt denken aan lijngrafieken, bar grafieken en de populaire candlestick grafieken. De meest gebruikte grafiek onder beleggers en traders is de candlestick chart. Deze grafieken worden gekenmerkt door groene en rode ‘kaarsen’ waarmee je in één oogopslag zou kunnen zien of het om een stijgende of dalende koers gaat.

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!