6 Tips om Scam Brokers te Herkennen
Enzo Konst
11/11/2022
5 min
0

6 Tips om Scam Brokers te Herkennen

11/11/2022
5 min
0

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat beginnende traders worden opgelicht door scam brokers. Ze worden benaderd op social media met verhalen die te mooi zijn om waar te zijn. Ze storten een paar honderd euro en maken schijnbaar winst. Vervolgens storten ze steeds meer en meer, naarmate ze hun account zien doorgroeien. Maar wanneer zij dan uiteindelijk het geld willen opnemen, komt de aap uit de mouw.

Wat te mooi leek om waar te zijn, is dat ook werkelijk geworden. Het geld is niet meer toegankelijk en wanneer je het geld wilt opnemen, krijg je allemaal vage excuses.

Dit is wat veel scam brokers tegenwoordig doen en steeds meer mensen verliezen hier honderden of duizenden euro's aan.

Maar hoe kun je dit dan voorkomen?

In dit artikel geven we je onze 6 tips om scam brokers te herkennen en te voorkomen dat je hierdoor wordt opgelicht.

Tip 1: Controleer de herkomst van de broker

De allereerste tips die je kunt gebruiken om scam brokers te herkennen is door te controleren in welk land deze brokers gevestigd zijn. Dit zegt namelijk al een hoop over de geloofwaardigheid van de broker.

Wanneer een broker gevestigd is in een bepaald land, dan zal deze ook moeten voldoen aan de wet en regelgeving van dat land. Daarbij heeft elk land dan ook een eigen autoriteit die er voor zorgt dat deze wet en regelgeving wordt nageleefd.

In Nederland heb je bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze partij houdt toezicht op de markt en zorgt ervoor dat de wetgeving rondom de financiële markten ook wordt nageleefd.

Scam brokers voorkomen met de AFM
Het logo van de Autoriteit Financiële Markten

Partijen die zich niet aan deze wetten houden, zullen daar dan ook voor gestraft worden door middel van boetes of het verbieden van de bedrijven om door te gaan met illegale praktijken.

Landen waar de wet en regelgeving relatief streng zijn, zijn vaak landen waar weinig tot geen scam brokers gevestigd zijn. Dit soort brokers vestigen zichzelf vaak meer in landen met weinig tot geen wetgeving en toezicht over de financiële markten.

Dit zijn vaak landen in Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Wanneer jouw broker uit een van deze regio's komt, dan zouden er alvast wat alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Maar wanneer brokers zijn gevestigd in Europa of Noord-Amerika, dan zijn deze vaak wel te vertrouwen en is de kans op scams een stuk kleiner.

Tip 2: Benader jij de broker of benadert de broker jou?

Een volgende tip om te herkennen of jouw broker je mogelijk wilt scammen, is om na te gaan of jij de broker uit eigen intentie benaderd of dat de broker jou heeft benaderd.

Vaak zullen scam brokers jou namelijk benaderen via social media of per mail. Hier doen ze dan meestal grote beloftes, die te mooi lijken om waar te zijn.

Een typisch voorbeeld hiervan is wanneer je via instagram, wordt benaderd door een broker met het verhaal dat deze broker voor jou gaat traden. Zo hoef je alleen maar geld te storten en dan zal de broker het geld voor je gaan verdienen.

Hierbij wordt vaak de belofte gedaan voor het verdienen van 1% rendement per dag of soms zelfs 20% per week of iets in deze richting. Dit zijn rendementen die totaal niet realistisch zijn over de lange termijn, zonder een gigantisch risico te lopen.

Trap hier dus niet in en ga altijd zelf op onderzoek uit naar een geschikte broker voor jou.

Tip 3: Zoek de broker op Google

Dan de derde tip en misschien wel de meest belangrijke is om jouw broker altijd op te zoeken op Google. Hier kun je namelijk heel veel waardevolle informatie uit halen over de betrouwbaarheid van jouw broker. Kun je namelijk niets vinden wanneer je de naam van jouw broker intypt, dan heb je meestal te maken met een scam broker.

Echter, wanneer je juist heel veel informatie kunt vinden over jouw broker met een simpele google search, dan is dit wel een goed teken.

Belangrijk is dan alleen wel dat deze zoekresultaten ook postief zijn. Want als de resultaten alleen maar beweren dat desbetreffende broker een scam broker is, dan is dit natuurlijk geen goed teken.

Neem dan ook altijd even de tijd om de zoekresultaten op google door te lezen. Zo bescherm je jezelf en jouw vermogen van scam brokers

Tip 4: Hoe kun je geld storten

Een volgende tip om oplichting te voorkomen van scam brokers is door te kijken hoe je geld kunt storten.

Veel scam brokers bieden namelijk enkel de optie aan om geld te storten via crypto. Op die manier is het namelijk zo goed als onmogelijk om jouw geld terug te krijgen of er achter te komen wie de oplichters zijn die achter deze scam broker zitten.

Natuurlijk is dit voor Crypto brokers en exchanges niet het geval, aangezien het daar juist gebruikelijker is om crypto te storten dan Euro's en Dollars. Maar wanneer je met een Aandelen of Forex broker te maken hebt, dan doet dit wel alarmbellen rinkelen.

Wanneer je dus overweegt om een account te openen bij een broker, check dan altijd op welke manier je geld kunt storten. De meeste legit brokers hebben namelijk vaak meerdere payment opties zoals Creditcard, Paypal en IDEAL.

Wat je eventueel ook zou kunnen proberen om er zeker van te zijn dat je jouw geld ook daadwerkelijk kunt opnemen van deze broker is om dit te testen. Bij een betrouwbare broker kun je namelijk gewoon geld storten en opnemen wanneer je dat wilt.

Dus wat je kunt doen is om eerst een klein bedrag te storten en vervolgens een dag later weer op te nemen. Wanneer dit dan succesvol gelukt is zonder enige problemen, geeft dit veel meer betrouwbaarheid.

Tip 5: Lees reviews over de broker

De 5e tip die we je dan willen geven is, ga altijd opzoek naar reviews over de broker waar je jouw geld zou willen storten. Op basis hiervan kun je namelijk gamakkelijk de meningen en ervaringen van andere bekijken.

Wanneer de meerderheid van de reviews negatief is, dat zou dit al een belletje moeten laten rinkelen. Want de vraag is of jij klant zou willen zijn bij een broker waar veel mensen een negatieve ervaring mee hebben?

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoeveel reviews er te vinden zijn over deze broker. Wanneer dit er namelijk een handje vol zijn, geeft dit ook niet erg veel vertrouwen.

Tip 6: Werkt de Customer Service

Tot slot dan de laatste tip die we je mee willen geven is het vooraf testen van de customer service van de broker. Vaak is het zo bij scam brokers dat deze geen enkele werkende customer service hebben. Wanneer je hen dan probeert te bereiken, zul je meestal geen reactie krijgen, wat een bekend fenomeen is bij scam brokers.

Probeer jouw broker dus vooraf eens te bereiken via de mail of via een chat op de website. Op die manier kun je er namelijk snel achter komen of deze broker ook echt legit is of niet.

Conclusie

Dat waren de 6 tips om oplichting door scam brokers te voorkomen.

Om nu dan nog een conclusie te geven, is het altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar jouw broker voordat je hier jouw geld op stort.

Wanneer je een broker niet vertrouwd, kun je beter op zoek gaan naar een andere broker in plaats van het risico lopen om je geld te verliezen.

En mocht je nu echt twijfels hebben bij jouw broker, stuur ons dan gewoon een berichtje op social media. Wij zijn altijd blij om je te kunnen helpen!

En mocht je willen weten welke brokers wij gebruiken?
Klik dan hier om het te checken >>

Meer tips over het voorkomen van oplichting in de financiële wereld

https://youtu.be/-Q-ybAVKLZs
In deze video geven we nog meer tips over het voorkomen van oplichting in de financiële markten
Reacties