Hoeveel Geld Kun Je Verdienen Met Traden?
Enzo Konst
11/18/2022
7 min
0

Hoeveel Geld Kun Je Verdienen Met Traden?

11/18/2022
7 min
0

Een vraag die wij vaak krijgen van beginnende traders is:

"Hoeveel geld kan ik eigenlijk verdienen met traden?"

En vaak verwachten ze dan een antwoord zoals, €2000, €5000, €10.000 of €50.000 per maand. Maar wat jij verdient met traden is afhankelijk van vele verschillende factoren.

Het is dus niet zo simpel te zeggen wat je nu precies kunt verdienen als trader. Maar gelukkig leggen we je in dit artikel alles uit wat je moet weten.

(Spoiler Alert: Het bedrag ligt hoger dan dat je denkt...)

Hoe verdien je geld met Traden?

Geld verdienen met traden is gebaseerd op twee dingen, rendement en kapitaal.

Rendement hierin is het percentage aan winst wat je maakt met het traden en het kapitaal doelt op de hoeveelheid geld wat je gebruikt om mee te handelen.

Wat is Rendement?

Laten we het allereerst eens hebben over rendement. Rendement is de opbrengst van een investering of belegging. Dit geeft aan hoeveel geld je dan ook verdiend hebt.

Hoeveel Geld Kun Je Verdienen Met Traden?- Rendement

Wanneer je aan het traden bent, dan is het doel natuurlijk om rendement te maken. Dit rendement kun je uitdrukken in een geldhoeveelheid of in een percentage ten opzichte van jouw kapitaal.

Dit laatste raden we dan ook aan, omdat dit een veel realistischer beeld geeft van de winst en effectiviteit van jou als trader.

Wanneer een trader namelijk zegt dat hij €1000 winst heeft gemaakt, dan zegt dit niets over hoe goed of slecht deze trader is. Maar wanneer hij dit in een percentage geeft, dan heb je al een stuk meer inzicht.

Wanneer jij namelijk met €10.000.000 handelt en een winst maakt van €1000, dan is dit relatief een minuscule winst. Dit zou dan neerkomen op een winst van 0,01%.

Maar wanneer je handelt met €10.000, dan is een winst van €1000 relatief een stuk beter. Dit zou dan neerkomen op een winst van 10%. Als trader heb je dan relatief een resultaat wat 1000x beter is ten opzichte van het 1e geval.

Wat is de invloed van kapitaal?

Nu je weet dat rendement een belangrijke factor is voor het bepalen hoeveel geld je verdient met traden, geld dat ook oor de hoeveelheid kapitaal die je hebt.

Wanneer je namelijk meer kapitaal hebt, kun je met hetzelfde rendement meer winst maken.

Als je met een kapitaal van €10.000 namelijk 10% rendement behaalt, dan heb je €1000 verdient met traden.

Maar wanneer je met een kapitaal van €1.000.000 een rendement haalt van 10%, dan is dat al een winst van €100.000. En dit is zeker niet onmogelijk als trader.

Des te groter jouw kapitaal, des te groter jouw winst zal zijn!

Hoe verdien je rendement met traden?

Rendement verdienen in het traden kun je ook weer onderverdelen in 2 belangrijke factoren. Dit zijn jouw Risk-Reward Ratio en jouw Strike Rate. Deze bepalen samen hoe winstgevend jouw trades zijn.

Laten we dat eens uitleggen.

Wat is het Risk-Reward Ratio?

Het Risk-Reward Ratio geeft eigenlijk aan hoeveel winst jij relatief maakt per trade, ten opzicht van het risico. Dit ratio wordt dan ook altijd in een verhouding weergeven.

Zo kun je bijvoorbeeld een Risk-Reward Ratio hebben van 1 op 3, wat inhoudt dat je voor deze trade 3 keer zoveel winst kunt maken dan dat je verlies kunt maken.

Dit ratio wordt overigens gebaseerd op de plaatsing van jouw Stoploss en Take profit vergeleken met de prijs waar jij in de trade stapt. Wanneer jij een Risk-Reward Ratio hebt van 1 op 1, dan is de afstand van jouw entry en stoploss even groot als de afstand tussen jouw entry en take profit.

Dus stel dat de afstand tussen jouw entry en stoploss $10 is en de afstand tussen jouw entry en take profit is ook $10, dan is dit een Risk-Reward Ratio van 1 op 1.

Maar stel dat de afstand tussen jouw entry en take profit niet $10, maar $50 is. Dan heb je een Risk-Reward ratio van 1 op 5.

Om dus jouw winst per trade te vergroten, kun je dus een grotere Risk-Reward Ratio toepassen.

Wat is een Strike Rate?

Een Strike Rate is de kans dat jij de trade winstgevend afsluit. Dit wordt altijd weergeven in een percentage. Tijdens het traden is het zo goed als onmogelijk om elke trade in de winst af te sluiten. Je zult dus ook wel eens verliezen meemaken.

Maar belangrijk is om dan te kijken naar de kans dat jij een trade winstgevend afsluit. Dit geeft namelijk samen met jouw gemiddelde risk-reward ratio aan hoe winstgevend jouw tradingstrategie is en hoeveel geld jij kunt verdienen met het traden ervan.

Stel bijvoorbeeld dat jij 10 trades neemt en er daarvan 6 in de winst afsluit. Dan heb je een strike-rate van 6/10 = 60%. Des te meer trades je wint, des te hoger jouw strike rate.

Hoe weet je wanneer een strategie winstgevend is?

Om dan uiteindelijk de winstgevendheid van jouw strategie te berekenen, dien je deze 2 factoren samen te voegen. Hierbij kijk je dan naar het punt waarop jouw strategie break even speelt en dien je daar bovenuit te komen.

Stel bijvoorbeeld dat jij een risk-reward ratio hebt van 1 op 1 en daarnaast een strike rate van 50%.

Wanneer jij dan 1000 trades zou plaatsen, dan zul je 500 trades afsluiten met 1% winst en 500 trades met 1% verlies.

Dat zou er dan op neerkomen dat jij netto precies niets verdiend en niets verloren hebt en gewoon break even speelt.

Maar wanneer je dan dus jouw strategie een beetje aanpast en een strike-rate van 51% of hoger weet te krijgen, dan maak je ineens wel winst over een periode van 1000 trades.

Met een 1 op 1 Risk-Reward Ratio heb je dus een Strike-rate nodig van meer dan 50%.

Maar wat nu als je een Risk-Reward Ratio hebt van 1 op 2?

In dat geval hoef je enkel maar een Strike rate te hebben van meer dan 33,3%

Zo zie je hier onder ook een Tabel met daarin de benodigde strike rate bij een bepaalde risk-reward ratio. Wanneer dit dan ook in jouw voordeel ligt, noemen we dit een positive edge in de markt.

Hoeveel geld kun je verdienen met traden? Positive Edge Tabel
Verhouding tussen Risk-Reward en Strike Rate om een winstgevende strategie te krijgen

Hoe ontdek je jouw Risk-Reward Ratio en Strike Rate?

De manier om er achter te komen wat jouw RR Ratio en Strike Rate zijn, is door jouw tradingstrategie te backtesten.

Backtesten is simpelweg het uitvoeren van jouw strategie over het prijsverloop van het verleden. Hierbij ga je dus als het ware terug in de tijd, voer je jouw strategie uit en ga je kijken wat het resultaat zou zijn geweest van jouw strategie.

Hoe dit allemaal precies werkt en hoe je dit het snelst kunt doen, leer je in de FXminds Academy. Hierin ontvang je ook meerdere gratis tools, waarmee je jouw strategie kunt ontwikkelen, backtesten en optimaliseren voor maximaal resultaat.

Klik hier voor meer informatie over de FXminds Academy >>

Tradingkapitaal opschalen

Nu weet je dus hoe rendement in elkaar steekt en hoe je een positief rendement kunt halen uit jouw tradingstrategie. Om dan vervolgens meer geld te verdienen met traden, is het belangrijk om jouw kapitaal op te schalen.

Dit kun je op twee manieren doen.

Opschalen met eigen kapitaal

De eerste manier om op te schalen is door dit te doen met jouw eigen kapitaal. Meestal beginnen traders met een relatief klein bedrag en om vervolgens meer te verdienen met traden kunnen ze geld bijstorten.

Zo kun je bijvoorbeeld een deel van jouw maandelijkse salaris op jouw tradingaccount storten. Maar ook kun je hier spaargeld voor gebruiken.

Des te meer geld jij stort, des te meer geld jij verdient met het traden.

Opschalen met Funded Trading

De 2e manier op jouw tradingkapitaal op te schalen is door gebruik te maken van funded trading. Dit houdt in dat je gaat handelen met het kapitaal van investeerders en hier een deel van de winst in eigen zak kunt steken.

Als het ware stelt de investerende partij dan het geld beschikbaar en ben jij degene die de winst maakt door hiermee te traden. Deze winst wordt dan vaak verhoudingsgewijs verdeeld tussen jou en de investeerder.

Funded Trading kan op verschillende manieren. Je kunt op zoek gaan naar een privé-investeerder of een vermogend persoon. Maar de meest gebruikte en makkelijkste manier om jouw tradingkapitaal op te schalen is door gebruik te maken van proprietary trading firms.

Wat zijn Proprietary Trading Firms? (Prop Firms)

Een proprietary trading firm is een bedrijf of financiële instantie, die het voor traders mogelijk maakt om gemakkelijk hun tradingkapitaal op te schalen. Vaak bezit een prop firm veel kapitaal, wat het uitleent aan traders, die hebben bewezen hier op een verantwoorde manier mee om te kunnen gaan.

Meestal vereisen deze prop firms, dat traders vooraf een bepaalde challenge moeten afleggen, voordat zij ook daadwerkelijk toegang krijgen om met het kapitaal van het prop firm te mogen handelen.

De winst die dan vervolgens gemaakt wordt, daarvan zal meestal tussen de 50% en 90% worden toegekend aan de trader. Het overige geld, is dan winst voor het prop firm.

Een van de meest bekende prop firms als het gaan om traden in Forex, Aandelen, Indices of Crypto is FTMO. Hier kun je toegang krijgen tot funding tot wel 2 miljoen dollar en ontvang je 80 % of 90% van de winst die je maakt.

Conclusie: Hoeveel geld kun je verdienen met traden?

Zoals je wel kunt zien, kan dit dus redelijk oplopen qua hoeveel geld je kunt verdienen hiermee. Zeker wanneer je gebruik maakt van funded trading, kun je het geld watje hiermee verdient, flink laten oplopen.

Maar om even een realistisch beeld te schetsen. Stel dat jij maandelijks gemiddeld zo'n 5% rendement per maand verdient over de lange termijn.

En stel daarna dat je bij FTMO een account weet door te groeien naar 2 miljoen dollar, waarvan je 90% van de winst in je eigen zak kunt steken.

Dan kom je uit tot de volgende rekensom:

€2.000.000 x 0,05 x 0,9 = €90.000

Wat inhoudt dat jij maandelijks €90.000 verdient met het traden.

Nu klinkt dit misschien voor sommigen wat onwerkelijk of onrealistisch. Echter, is dat het zeker niet. Maar wat wel belangrijk is om te begrijpen, is dat dit niet gebruikelijk is binnen enkele maanden.

Om een succesvolle trader te worden en daarna ook op te schalen, heeft zo zijn tijd nodig. Je zult ook eerst moeten beginnen met handelen met jouw eigen kapitaal, voordat je met funded trading aan de slag kunt gaan.

In die tussentijd zul je dan ook eerst €1.000, €5.000 of €10.000 per maand gaan verdienen, voordat je grotere stappen gaat maken.

Houd het dan op bij €90.000 per maand? Zeker niet!

Daarna kun je ook nog veel verder groeien. Zo kun je bijvoorbeeld bij veel funded trading platformen ook een 2e account openen, waarmee je jouw winst dus verdubbeld.

En tot slot is het ook nog de mogelijkheid om meer investeerders aan te trekken door het oprichten van een fonds. Hierbij komt echter wel een stukje regulatie kijken, maar de mogelijkheid is er zeker.

Leren traden?

Denk je nu, "Ik wil kunnen stoppen met het werken voor een baas!" en wil je leren hoe je jouw geld kunt verdienen met traden?

En wil je dit op de makkelijke en snelle manier doen? In plaats van jaren lang met veel moeite, door schade en schande leren traden?

Meld je dan aan bij de FXminds Academy en word lid van FXminds!

Hier helpen wij jou naar het behalen van jouw doelen en krijg je alle tools en ondersteuning toegereikt, die je nodig hebt!

Klik hier om een kijkje te nemen en een intake gesprek in te plannen met een mentor >>

Reacties