Hoeveel Geld Heb je nodig om te Beginnen met Traden?
Enzo Konst
12/02/2021
4 min
0

Hoeveel Geld Heb je nodig om te Beginnen met Traden?

12/02/2021
4 min
0

Een vraag die wij vaak krijgen van beginnende traders is: Met hoeveel geld moet ik eigenlijk beginnen met traden?

En vaak zeggen wij dan dat je klein moet beginnen en dit langzaam opbouwen. Maar waarom is dit dan precies zo en hoe klein is klein dan precies? Om daar een goed antwoord op te geven, hebben we gewoonweg wat meer informatie nodig. Daarom dat we dit delen in dit artikel.

Beginnen met traden

Wanneer je begint met traden is het belangrijk om eerst de juiste kennis op te doen en een eigen tradingstrategie te hebben. Anders zul je namelijk al snel grote verliezen maken en misschien wel al jouw geld kwijt raken aan de markt. Dit zien we namelijk keer op keer gebeuren en motiveert ons weer om deze mensen op de juiste manier te helpen.

Daarnaast is het ook belangrijk om al enige ervaring te hebben met het handelen op een demo-account. Dit zorgt er namelijk voor dat je weet hoe je op een verantwoorde manier kunt handelen op de markten.

Mocht je nu nog niet weten hoe je moet beginnen met traden? Dan raden we je ten zeerste aan om dit E-book te downloaden. Hier leggen we je namelijk uit wat er voor nodig is om een succesvolle trader te worden. Daarbij krijg je ook de traders roadmap opgestuurd in de mail met uitleg over de stappen die er voor nodig zijn om een inkomen te verdienen met traden.

Klik hier om het E-book te downloaden >>>

Met eigen geld handelen

Vervolgens ga je dan eindelijk aan de slag met het handelen met jouw eigen geld. Om te kunnen handelen, heb je vervolgens ook een broker nodig. Deze brengt jou namelijk in verbinding met de markt.

De broker die wij zelf veelal gebruiken om te kunnen traden is IC-Markets. Deze broker is geschikt voor Forex, Aandelen, Index en Crypto trading en biedt een goede oplossing aan voor verschillende soorten traders.

Nu sta je dan ook voor de keuze met hoeveel geld je wilt beginnen.

Hierbij is het belangrijk om in het begin met een klein bedrag te gaan handelen. Maar deze hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel geld jij momenteel zelf bezit.

€0 - €500 eigen vermogen

Bezit jij momenteel, maar tussen de €0 en €500, dan is het onverstandig om al te beginnen met traden met jouw eigen geld. Om op een verantwoorde manier te kunnen handelen op de financiële markten is, in onze mening, een minimum van €200 vereist en dit zou dan een te groot deel van jouw totale bezit zijn. Als je in deze situatie zit, is het verstandiger om eerst nog wat extra te sparen, voordat je begint.

€500 - €2000 eigen vermogen

Bezit jij momenteel tussen de €500 en €2000, dan kun je beginnen met het handelen. Hierbij zou je met een bedrag tussen de €200 en maximaal €1000 kunnen starten met traden. Zorg er dan wel voor dat dit niet meer is dan de helft van jouw totale kapitaal.

€2000+ eigen vermogen

En bezit jij nu meer dan €2000, dan raden we je aan om met een bedrag tussen de €1000 en maximaal €2000 te beginnen, mits dit minder is dan de helft van jouw kapitaal. Met meer dan €2000 beginnen met handelen is zeer onverstandig aangezien je als beginnende trader over het algemeen nog veel dure fouten zult gaan maken.

Waarom dit bedrag?

De reden dat, in onze mening, dit redelijke bedragen zijn om te beginnen is omdat dit bedragen zijn die bij verlies, in de meeste gevallen, geen gigantische impact maken op jouw persoonlijke financiële situatie. Mocht dit echter wel zo zijn in jouw geval, zorg dan dat je een lager startbedrag uitkiest.

Daarnaast reden wij niet aan om te beginnen met handelen van een bedrag onder de €200 omdat het hierbij heel lastig is om op een verantwoorde manier jouw risico-management op orde te houden. Als beginnende trader is het belangrijk om jouw risico per handeling zo klein mogelijk te houden. Het liefst tussen de 1% en 5% per trade.

Dit zou neerkomen op een risico van €2 tot €10. Veel lager dan dit is vaak niet echt haalbaar in de meeste markten en situaties. Daarom dat we aanraden om met minimaal €200 te beginnen.

Ook is het zo dat, wanneer jij met meer dan €2000 zou gaan handelen, de emoties die hierbij komen kijken dan enorm worden versterkt. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je emotioneel gaat handelen, wat in de meeste gevallen zal zorgen voor foute beslissingen en verliezen.

Hoe daarna verder?

Zodra je hiermee dan begonnen bent is het belangrijk om te kijken hoe dit gaat. Behaal je consistente resultaten? Of maak je meer verlies dan winst?

Wanneer het traden goed gaat, kun je na een tijdje kiezen om jouw tradingkapitaal langzaam op te schalen. Doe dit in kleine stapjes, want anders zal dit ook weer een hoop emoties gaan triggeren. In onze mening is het verstandig om maximaal jouw kapitaal te verdubbelen per keer dat je opschaalt en dit niet vaker te doen dan eens per 2 of 3 maanden. Het traden is geen race tegen de klok maar een marathon

Maar mocht je nu merken dat jouw tradingkapitaal steeds kleiner wordt door verliezen. Dan is het verstandig om eens kritisch naar jouw strategie te kijken. Want wanneer jij consistent verlies maakt, gaat er duidelijk iets niet goed met jouw tradingstrategie.

Hierbij is het dan belangrijk dat je kijkt of jouw strategie ook daadwerkelijk 100% correct is uitgevoerd en je geen trades hebt gemist of verkeerde trades hebt gepakt.

Jouw tradingstrategie en het testen daarvan

Overigens is het ook zeer belangrijk om, voordat je begint met traden, jouw tradingstrategie kraakhelder hebt en deze ook uitgebreid getest hebt over het prijsverloop van het verleden.

Dit testen noemen we ook wel backtesten en is de belangrijkste stap van het traden. Anders zul je nooit een consistente trader worden. Dit backtesten en hoe je dit op een zo makkelijk mogelijke manier doet, kun je leren in de FXminds academy. In deze academy leren we je alle stappen die er nodig zijn om een stabiel inkomen te verdienen met traden.

Klik hier voor meer informatie over de FXminds Academy >>>

Bekijk deze video voor meer uitleg!

https://www.youtube.com/watch?v=awtbblc3b74
Reacties