Wat zijn aandelen?

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waarde of schuldpapier van een bedrijf waaraan een aantal rechten zijn verbonden. Je kunt een aandeel zien als een vertegenwoordiging van een klein deel van een bedrijf. Aandelen kunnen worden uitgegeven door zowel Besloten als Naamloze vennootschappen (BV’s en NV’s). Hiermee geeft het bedrijf een deel van zijn zeggenschapsrecht en winstrecht uit. Dit winstrecht wordt ook wel gezien als het recht op een dividenduitkering.

De aandelen van een BV worden voornamelijk onderling verhandelt en zijn niet te koop op de beurs. Daarnaast zijn de aandelen van een NV wel openbaar te koop op de beurzen en heeft dus iedereen de mogelijkheid om deze aandelen te kopen.

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

De reden dat bedrijven aandelen uitgeven is voor het verkrijgen van vermogen. Dit vermogen wordt veelal gebruikt om te groeien als bedrijf en de daarbij komende kosten te financieren. Als het ware geeft een bedrijf een deel van zijn recht en winst uit in ruil voor vermogen om mee te groeien.

Aandelen worden uitgegeven tegen een nominale waarde. Deze nominale waarde staat voor de waarde van het aandeel op moment van uitgeven. Deze waarde heeft verder niets te maken met de intrinsieke waarde van dit aandeel. 

Waarom kopen mensen aandelen?

Het kopen van aandelen kan erg lucratief zijn maar heeft ook zijn risico’s. Als het ware koop je met een aandeel een stukje van een bedrijf. Wanneer dit bedrijf dan winst maakt is het normaal gesproken zo dat deze winst wordt uitgekeerd als dividend aan alle aandeelhouders. Als houder van aandelen krijg je dus een deel van de winst van dit bedrijf.

Daarnaast kan het bedrijf er ook voor kiezen om winsten te herinvesteren in zichzelf. Hierdoor groeit het bedrijf in waarde en daarmee ook de waarde van deze aandelen. Als aandeelhouder kan dit ook erg gunstig zijn. De aandelen die jij namelijk ooit gekocht hebt, zijn dan op een later moment soms wel meer waard. Je zou er dan voor kunnen kiezen op deze aandelen te verkopen voor winst.

Hoe zijn aandelen ontstaan?

De allereerste aandelen ontstonden in de Romeinse tijd. Deze werden onderling uitgegeven aan financierders om grote bouwprojecten te financieren. Om een stad als Rome te bouwen kost een hoop geld, dus hadden de romeinen hiervoor bedacht om aandelen uit te brengen voor het financieren van de kosten. De koper van deze aandelen kreeg daarvoor in ruil recht op een gedeelte van het desbetreffende project.

De eerste officiële uitgifte van verhandelbare aandelen vond plaats in de tijd van de VOC en gebeurde in Amsterdam. Deze aandelen werden uitgegeven om de handel over zee te financieren. Zo konden de handelaren hun boten, personeel en handelswaren betalen om deze in Indië te ruilen voor waardevolle goederen.

wat zijn aandelen?
Ruben Schalk, geschiedenisstudent aan de Universiteit Utrecht ontdekte in het Westfries Archief te Hoorn het tot nu toe oudst bekende ‘aandeel’ ter wereld (2010).

Handelen in aandelen

Sinds die tijd zijn er ontelbaar veel aandelen uitgegeven wereldwijd door ontelbaar veel bedrijven. Voor vermogende mensen was dit een lucratieve business en zo ontstond er op gegeven moment een handel in aandelen. Zo werd in Amsterdam ooit de allereerste aandelenbeurs geopend waar handelaren aandelen konden kopen en verkopen. 

Daarna volgde er snel meerdere beurzen en momenteel zijn er wereldwijd beurzen waar aandelen te koop zijn. Door de technologie van tegenwoordig is het zelfs zo dat je al aandelen kunt kopen via laptop of telefoon. Daarvoor was het enkel mogelijk om aandelen te verkrijgen op een beurs.

wat zijn aandelen?
Een screener van de aandelenmarkt.

Dit heeft gezorgd voor een gigantische groei in het handelen van aandelen. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 60 grote aandelenbeurzen met samen een totale marktwaarde van bijna 70.000.000.000.000 dollar. De grootste beurzen onder deze 60 zijn de New York Stock Exchange, NASDAQ, Japan Exchange Group, Shanghai Stock Exchange, Shenzhen Stock Exchange, Euronext en de London Stock Exchange.

Hoe wordt de waarde van een aandeel bepaald?

De waarde van een aandeel wordt bepaald door het bedrijf dat het aandeel heeft uitgegeven. Wanneer een aandeel wordt uitgegeven vormt het aandelenkapitaal het startvermogen van een bedrijf. Dit vermogen staat dan gelijk aan de nominale waarde van een aandeel vermenigvuldigd met het aantal uitgegeven aandelen. Op dit moment staat de nominale waarde van deze aandelen ook gelijk aan de intrinsieke waarde.

Wanneer een bedrijf wint of verlies maakt word het eigen vermogen groter of kleiner. Dit zorgt er voor dat de intrinsieke waarde van de aandelen stijgt of daalt. De intrinsieke waarde wordt namelijk bepaald door het eigen vermogen van een bedrijf te delen door het aantal aandelen. Wanneer dus bijvoorbeeld het eigen vermogen van een bedrijf verdubbeld, zal de intrinsieke waarde van de uitgegeven aandelen ook verdubbelen.

Maar wanneer een bedrijf beursgenoteerd is, en de aandelen dus openbaar verhandeld kunnen worden, wordt de prijs van een aandeel bepaald door de markt. Dit gebeurd aan de hand van vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag is naar een bepaald aandeel zal de prijs hiervan stijgen en wanneer het aanbod groot is zal de prijs dalen.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden

Er zijn vele factoren die de prijs van een aandeel kunnen beïnvloeden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn gepubliceerde jaar- of kwartaalcijfers, dividend uitkeringen of nieuwsberichten over het bedrijf. Hierdoor ontstaat een positief of negatief sentiment. Bij een positief sentiment stijgt de vraag vaak en bij een negatief sentiment stijgt het aanbod.

Wat zijn over- of ondergewaardeerde aandelen?

De prijs van dit soort aandelen zou hierdoor kunnen verschillen van de intrinsieke waarde. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat een aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd is.

Een aandeel is ondergewaardeerd wanneer de prijs van dit aandeel lager is dan de intrinsieke waarde. De waarde van alle aandelen is dan lager dan de waarde van het eigen vermogen.

Een aandeel is overgewaardeerd wanneer de prijs van dit aandeel hoger is dan de intrinsieke waarde. De waarde van alle aandelen is dan hoger dan de waarde van het eigen vermogen.

Kopen van aandelen

Wanneer aandelen ondergewaardeerd zijn kan het voor beleggers interessant zijn om te beleggen in deze aandelen. In dit geval is namelijk het eigen vermogen van het bedrijf meer waard dan de totale aandelen. Hierdoor is het aannemelijk om te denken dat de aandelen binnenkort weer gaan stijgen.

De rechten van een aandeel

Naast een bepaalde waarde geeft het hebben van een aandeel in een bedrijf ook bepaalde rechten met zich mee.

Het allereerste recht is het recht op een gedeelte van de winst van het bedrijf. Dit wordt ook wel dividend genoemd. Normaal gesproken is het zo dat een bedrijf zijn winst uitkeert aan de aandeelhouders. Maar het kan ook zo zijn dat het bedrijf er voor kiest om deze winst in te houden. Dit doet een bedrijf om deze winst vervolgens te herinvesteren in de groei van het bedrijf. Het uitkeren van dividend is overigens geen verplichting.

Het tweede recht van een aandeelhouder is het stemrecht tijdens de AVA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders). Hierin worden vaak belangrijke keuzes voor het bedrijf besproken die moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Als aandeelhouder heb je het recht om te mogen stemmen tijdens deze vergaderingen.

Deze stemmingen kunnen soms voor het bestuur van het bedrijf een lastige werkwijze vormen. Daarom kan een bedrijf er ook voor kiezen om certificaten van aandelen te verkopen. Hierbij krijgt de koper wel het recht op een deel van het bedrijf en de winst, maar geen stemrecht. Zo behouden de bestuurders het stemrecht zonder dat er andere aandeelhouders bij de vergaderingen zijn.

Het laatste recht dat een aandeel met zich meebrengt is het recht tot inschrijving. Dit houd in dat de aandeelhouder recht heeft om zich als eerste te mogen inschrijven voor het verkrijgen van nieuwe aandelen wanneer deze worden uitgegeven. Dit recht kan als voordeel hebben dat je nieuwe aandelen soms voor een relatief lage prijs kunt kopen.

Leren handelen of beleggen op de aandelenmarkt?

Wil jij nu leren handelen of passief beleggen op de aandelenmarkt?
Dan heeft FXminds iets wat jij misschien wel interessant vindt.
FXminds heeft namelijk sinds kort een nieuwe cursus gelanceerd over Aandelen, ETF’s, Obligaties en nog veel meer.

Hierin leggen we je uit hoe deze markten precies werken en geven we jou 7 verschillende strategieën waarmee je direct aan de slag kunt met beleggen op deze markt.

Lijkt dit je wat?
Klik dan hier om een kijkje te nemen!

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book