Wat is risico?

Wat is risico?

Risico is de kans op een mogelijk verlies maal de grootte van dit verlies. Risico kan dus op 2 manieren beïnvloedt worden. Aan de ene kant door de kans op mogelijk verlies te vergroten of verkleinen en aan de andere kant door de grootte van dit verlies te vergroten of te verkleinen. Door deze factoren met elkaar te vermenigvuldigen kun je een gemiddeld risico berekenen.

Stel bijvoorbeeld dat je een risico hebt van 50% kans op een verlies van € 1000.

50% x € 1000 = € 500 gemiddeld risico.

Wanneer je deze handeling, die gepaard gaat met dit risico, dus meerdere keren herhaalt, heb je een gemiddeld risico van € 500. Niet heel aantrekkelijk al zeg ik het zelf.

Risico en Rendement

In de financiële sector gaat risico bijna altijd gepaard met rendement en bestaat er naast de kans op verlies ook de kans op winst. Naast de berekening van risico is dit ook belangrijk om mee te nemen in je overweging. Zo kun je namelijk berekenen wat je gemiddelde winst of verlies is van elke handeling die je uitvoert.

De berekening van gemiddelde winst is hetzelfde als die van gemiddelde verlies of risico, alleen vervang je de grootte en de kans van het verlies door de grootte en kans van het rendement. 

Stel bijvoorbeeld dat je een kans van 50% hebt op een rendement van € 2000

50% x € 2000 = €1000 gemiddeld rendement.

Wanneer je deze handeling, die gepaard gaat met dit rendement, dus meerdere keren herhaalt, heb je een gemiddeld rendement van € 1000. Dat is al een stuk aantrekkelijker natuurlijk. Maar dat is zonder de risico zijde er van.

Nu gaan we deze scenario’s combineren. Hiervoor hoeven we enkel het gemiddelde rendement op te tellen bij het gemiddelde risico om de gemiddelde winst of verlies te krijgen. 

– € 500 + € 1000 = € 500 gemiddelde winst

Wanneer je deze handeling dus herhaalt over de lange termijn maak je een gemiddelde winst van € 500 per trade ookal heb je 50% kans op verlies. Zolang je gemiddeld winst maakt in plaats van verlies ben je op de juiste weg en dat noemen we ookwel de “positieve edge”. Dit houd in dat je op de lange termijn een positief voordeel hebt ten opzichte van de markt.

Daarnaast is het ook mogelijk om een “negatieve edge” te hebben. Dit houd in dat wanneer je een handeling herhaalt over de lange termijn, je een verlies behaalt in plaats van een winst. Dit kan het gevolg zijn van een te lage kans op winst en te hoog op verlies, of een te groot potentieel verlies en te lage potentiële winst. Wanneer je een negatieve edge hebt op de lange termijn is het essentieel dat je jouw handelingen gaat aanpassen totdat ze positief worden.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book