Wat is Momentum?

Wat is momentum?

Momentum in de Forex markt is een indicatie om aan te geven hoe snel de markt beweegt en hoeveel er gehandeld wordt op deze markt. Wanneer de prijs van een markt veel veranderd binnen een bepaalde periode is het momentum hoog en wanneer de prijs relatief weinig beweegt is het momentum laag. 

Waarom gebruiken traders momentum?

De reden dat traders momentum gebruiken in hun analyses is aangezien er, enkel in een bewegende markt, geld verdient kan worden. Wanneer het momentum hoog is, beweegt de prijs veel en ontstaan ook vaak grote bewegingen in de prijs. Deze grote verschillen in prijs kunnen traders veel geld opleveren.

Aan de andere kant, als het momentum laag is en er dus weinig beweging is in de markt is dat ongunstig voor traders. Hierdoor wordt namelijk geen winst gemaakt, maar moet wel dagelijks swap betaald worden. Dit leidt tot verlies voor traders op de lange termijn.

Hoe kun je momentum herkennen?

Er zijn verschillende manieren om momentum in de markt te vinden. Een van de voornaamste manieren is naar het kijken van de grootte van de recent gevormde candlesticks. Wanneer deze een grote body of grote wicks hebben, kun je stellen dat er een groei is in het momentum. En wanneer de candlesticks juist relatief klein zijn, kun je stellen dat het momentum op dat moment laag ligt.

In de afbeeldingen hieronder is zowel hoog als laag momentum aangegeven door middel van pijlen en rechthoeken.

FXminds Hoog Momentum
Een screenshot van de charts waarin hoog momentum is aangegeven met twee pijlen
FXminds Laag Momentum
Binnen de rechthoeken is laag momentum aangegeven

Een andere manier om momentum in de markt te spotten is door gebruik van de Momentum indicator. Deze indicator laat zien of het momentum in de markt hoog of laag is op basis van de hoeveelheid orders die door de markt worden gevuld.

Momentum indicator
Hier is het momentum te zien met de Momentum indicator.

Wanneer komt momentum vaak voor?

Hoog momentum komt vaak voor in de markt wanneer er veel traders op de markt aanwezig zijn. Dit kan op meerdere momenten van de dag gebeuren. Maar dit gebeurd meestal wanneer er een nieuwsbericht uit komt die impact heeft op de markt of tijdens het openen of sluiten van een van de beurzen in Europa, Amerika of Azie.

Laag momentum daarentegen komt vaak voor wanneer de beurzen gesloten zijn of wanneer enkel 1 van deze beurzen geopend is. Daarnaast kan laag momentum ook voorkomen tijdens feestdagen, wanneer de banken gesloten zijn en er dus minder gehandeld wordt.

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!