Wat is Rendement?

22 januari 2024

Wat is Rendement?

Rendement is de winst of het verlies op jouw handelingen of investeringen meestal ten opzichte van jouw kapitaal. Dit wordt meestal in percentages uitgedrukt maar kan ook in bedragen worden uitgedrukt. Rendement wordt ook wel eens verdiensten genoemd.

Wanneer je aan het handelen of investeren bent, draait eigenlijk alles om het behalen van zo veel mogelijk rendement met zo min mogelijk risico. Maar om een groot rendement te behalen is bijna altijd een risico vereist. Vaak wordt ook wel gezegd “No Risk, No Reward” en des te hoger het risico, des te hoger het rendement. Dit laatste is echter niet altijd het geval. Een hoger rendement staat niet altijd gelijk aan een hoger risico. 

Het berekenen van rendement

Omdat rendement vaak wordt vergeleken ten opzichte van het totale kapitaal, is het belangrijk om te weten hoe rendement berekend wordt. Meestal gebeurd dit in een procentuele vergelijking en dat laten we zien in het volgende voorbeeld.

Wat is Rendement?
Rendement berekenen.

Wanneer iemand een handeling plaatst met zijn handelsaccount, waar momenteel €12.000 op staat, en een winst behaalt van €600. Dan heeft deze persoon een rendement van 5% behaalt. Om dit te berekenen, deel je de hoeveelheid winst of verlies door het totale kapitaal en vermenigvuldig je dit met 100%.

Winst / Totale kapitaal x 100% = Rendement in %

€600 / €12.000 = 0,05 0,05 x 100% = 5,00%

De reden dat rendement vaak in percentages wordt gegeven is omdat dit vaak een betere indicatie geeft over de effectiviteit van de handeling of investering. Wanneer enkel bedragen worden genoemd kan dit namelijk een vertekend beeld geven. Laat me je dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat er twee traders zijn. Trader 1 heeft een winst van €10.000 en trader 2 van €3000. Op het eerste gezicht zou je dan denken dat trader 1 het beter heeft gedaan dan trader 2. Maar wat nou als trader 1 een kapitaal heeft van €1.000.000 en trader 2 een kapitaal van €30.000. Als je dan gaat kijken naar het percentuele rendement van beide traders, heeft trader 1 een rendement van 1,00% en trader 2 een rendement van 10,00%. Dit laat zien dat trader 2 een betere prestatie heeft geleverd dan trader 1 ondanks dat hij minder verdient heeft.

Zorg er dus altijd voor dat je resultaten in percentages worden gegeven, anders kan dit een vertekend beeld geven.


Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book