Wat is inflatie?

04 januari 2024

Inflatie, een welbekende term binnen de economie. Maar wat is het nu precies? En wat is het effect hiervan?

Wat is inflatie?

Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil van goederen en diensten in een economie en wordt ook wel eens geldontwaarding genoemd. Dit betekend eigenlijk dat je op dit moment minder kunt kopen, met bijvoorbeeld €100, dan een jaar geleden.

Wat is inflatie?

Natuurlijk kan het in sommige gevallen ook zo zijn dat producten relatief goedkoper worden. In zo’n situatie spreekt men van deflatie in plaats van inflatie.

Hoe wordt inflatie berekend?

De inflatie wordt weergeven in een percentage en wordt berekend door de prijsstijging van een verzameling artikelen en diensten te vergelijken met het jaar daarvoor.

Stel bijvoorbeeld dat een mandje boodschappen in de supermarkt eerst €100 kost. En dat deze een jaar later is gestegen naar een prijs van €105 voor exact dezelfde artikelen. Dan geeft dit een inflatie aan van 5% omdat het mandje 5% duurder is dan een jaar daarvoor.

Binnen Europa wordt dit maandelijks berekend door Eurostat en binnen Nederland door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Effect van inflatie

Het effect van inflatie is dus dat geld elk jaar iets minder waard wordt. Nu heb je hier in het dagelijks leven vaak niet heel veel last van, maar over de lange termijn kan dit zeker een groot verschil maken.

De gemiddelde inflatie in Nederland is bijvoorbeeld 3,3% over de afgelopen 58 jaar volgens cijfers van het CBS. Dat houd in dat jouw spaargeld bijvoorbeeld elk jaar gemiddeld 3,3% minder waard wordt. Echter heeft dit een exponentieel effect op de lange termijn.

Wanneer jij namelijk €10.000 op jouw spaarrekening hebt staan, heeft dit na 1 jaar nog een waarde van €9.670. Maar na 10 jaar is dit nog maar €7.149 waard en na 21 jaar is zelfs meer dan de helft van de waarde van jouw geld verdampt. Na 21 jaar heeft €10.000 namelijk nog maar een relatieve waarde van €4.942.

Wanneer jij dus niks doet met jouw geld, ga je daar dus op de lange termijn flink op achteruit.

Wat kun je doen tegen inflatie?

Het is dus hopelijk duidelijk dat, als je het effect van inflatie wilt voorkomen, je iets moet doen met jouw geld.

Sparen?

Vroeger was het zo dat een spaarrekening hier een simpele optie voor was. Zo kon je in 2010 nog jouw geld op een spaarrekening zetten en een rente van rond de 3,00% ontvangen. Maar tegenwoordig is de gemiddelde spaarrente ver onder de 1,00% en bij de meeste banken zelfs nog maar 0,00% of negatief.

Sparen is dus al lang geen optie meer om het effect van inflatie tegen te gaan.

Loonsverhoging?

Daarnaast denken veel mensen dat een jaarlijkse loonsverhoging in het CAO van hun baan de inflatie tegengaat, maar toch is dit niet voldoende. Loonstijgingen schieten hier de afgelopen 40 jaar namelijk redelijk te kort in. De gemiddelde jaarlijkse loonstijging over die periode is namelijk 2,29%, wat een ruime procent minder is dan de gemiddelde inflatie in Nederland.

Loonsverhoging, helpt dus wel een beetje, maar vaak niet voldoende.

Beleggen en investeren

Dit zorgt er voor dat er nog maar 1 optie over is en dat is het beleggen en investeren met jouw geld. Dit is namelijk momenteel nog de enige manier waarmee je een rendement kunt behalen dat hoger ligt dan de 3,3% inflatie.

Zo levert de Amerikaanse aandelenmarkt bijvoorbeeld een gemiddeld rendement tussen de 8 en 10% per jaar op over de lange termijn.

Niet voor niets dan ook dat mensen tegenwoordig steeds vaker kiezen om te beginnen met beleggen of traden, om de waarde van hun vermogen te behouden.

Overigens kun je door het actief te handelen op de financiële markten nog een veel groter rendement behalen dan 10%. In dat geval, kun jij jouw vermogen dus nog harder laten groeien dan gemiddeld. Echter brnegt dit natuurlijk ook een extra risico met zich mee en zijn hier meer skills voor nodig.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book