Interest rates?

04 januari 2024

Elke valuta in de wereld heeft een bepaalde rentestand en dit noemen we de interest rate. Dit betekent dat wanneer een Centrale Bank zijn valuta uitleent aan een andere partij, zij daarvoor in de plaats een bepaald extra bedrag rekenen als kosten voor het lenen van geld. Dus wanneer een bank geld leent van een Centrale Bank betaalt hij hier een bepaalde rente over terug aan deze bank boven op het bedrag wat is geleend.

De interest rates per valuta worden bepaald door de Centrale Bank zelf. Deze instanties staan volledig onafhankelijk van de andere machten in de wereld en zijn dus niet gevoelig voor de politiek. Dit is bedacht om fraude en manipulatie van de rente te voorkomen.

Wat is een Rate Hike of Rate Cut?

Een interest rate hike of cut is een bekende term binnen het financiële nieuws en betekend een verhoging of verlaging van de rente van een bepaalde valuta. Dit is een onderdeel van het monetaire beleid van een Centrale Bank om de waarde van hun valuta stabiel te houden.

In geval van een rate hike, kiest de Centrale Bank er voor om de rente te verhogen. In dit geval zal de Centrale bank meer rente terugvragen over geleend geld, wat er voor zorgt dat deze valuta minder aantrekkelijk wordt voor banken om te lenen. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van deze valuta kan gaan dalen omdat het aantal kopers van deze valuta afneemt.

In geval van een rate cut, kiest de Centrale Bank er voor om de rente te verlagen. In dit geval zal de Centrale bank minder rente terugvragen over geleend geld, wat er voor zorgt dat deze valuta aantrekkelijker wordt voor banken om te lenen. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van deze valuta kan gaan stijgen omdat het aantal kopers van deze valuta toeneemt.

Wat zijn de gevolgen van een Interest Rate Hike en Cut?

Een Rate hike, zoals je hierboven hebt gelezen, zorgt er voor dat de waarde van een valuta daalt. Als dit bijvoorbeeld door de FED wordt besloten, zul je vaak zien dat de waarde van de Dollar, vergeleken met andere valuta’s, zal dalen. Dit zal vaak te zien zijn in een daling van de USD/JPY of de USD/CAD koers. Maar dit zal vaak ook lijden tot een stijging van de koers van bijvoorbeeld EUR/USD of GBP/USD. Het verschil hierin of de koers zal stijgen of dalen zit hem in het verschil tussen de Base en de Quote currency.

Bij een Rate cut is dit weer precies andersom. Dus wanneer we weer even uitgaan van de vorige situatie maar dan dat de FED besluit om een Rate cut te doen. Dan zal je een stijging zien van pairs zoals, USD/JPY en USD/CAD. En daarnaast zul je dan vaak een daling zien in de pairs zoals, EUR/USD of GBP/USD.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book