De 1% regel

Wat is de 1% regel?

De 1% regel is voor beginnende traders een van de belangrijkste regels als het aankomt op risico management. Deze regel zegt namelijk dat je als trader maximaal 1% van jouw kapitaal per trade moet riskeren om er voor te zorgen dat jouw verliezen niet te groot worden.

Door 1% van jouw totale kapitaal te riskeren vergroot je de kans op succes in de tradingwereld aanzienlijk en zorg je er ook nog voor dat de kans op het opblazen van jouw account wordt beperkt tot het absolute minimum. Wanneer je namelijk 1% van €10.000 per trade riskeert, wat €100 is, dan kun je 50 verliezende trades achter elkaar fout hebben en nog steeds je halve account (€5.000) over hebben.

Maar de 1% regel gaat nog iets verder dan dat. Deze regel zegt namelijk ook dat je jouw risico per trade moet aanpassen op jouw huidige kapitaal op dat moment. Dus wanneer je 1 trade verliest op die €10.000, dan riskeer je daarna niet nog eens €100, maar 1% van het resterende bedrag, wat €9,900 is en dus €99 risico.

De voordelen van de 1% regel

Door dit toe te passen zorg je er voor dat jouw verliezen nog minder impact hebben op jouw totale verlies. Zo behoud je na het verliezen van 50 trades op deze manier niet nog maar €5.000 over, maar €6.050. Dit is een enorm verschil op de lange termijn doordat jouw vermogen nu niet linear daalt, maar exponentieel.

Een ander voordeel van het toepassen van deze regel is het feit dat wanneer je juist wel trades wint en winst maakt, dit ook exponentieel gebeurt. Want wanneer je na het behalen van winst ook meer risico kunt nemen, gaan je mogelijke winsten ook exponentieel omhoog. Dus stel je zou 50 trades goed hebben met 1% risk en 1% winst, dan zou je aan het eind niet €15.000 hebben, maar €16.446. Dat is een extra winst van maar liefst €1446!

Een goede reden dus om altijd de 1% regel toe te passen.

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!