Wat is Risicomanagement?

Wat is Risicomanagement?

Risicomanagement in traden, ook wel Riskmanagement of risicobeheer genoemd, is het beheersen van jouw risico op trades door gebruik van een of meerdere methoden die er voor zorgen dat de kans op verlies minimaal blijft en de resultaten zo optimaal mogelijk zijn.

De afweging tussen rendement en risico is iets waar elke trader mee te maken heeft en zijn altijd met elkaar verbonden. “Zonder risico geen rendement” is ook een veelvoorkomende uitspraak van handelaars op de markten. Hierbij gaat de trader vaak op zoek naar de ideale afweging tussen de hoeveelheid risico dat de trader wilt lopen, tegen het rendement wat gewenst is. Deze afweging is voor ieder individu anders, aangezien elk persoon een andere risicoaversie heeft.

De een durft veel meer te verliezen dan de ander en dit kan een trader instellen aan de hand van een stop-loss order. Hiermee beperk je namelijk de hoeveelheid verlies die je maximaal kunt lopen op een trade. Risico management heeft dus voornamelijk te maken met de manier hoe je omgaat met jouw stop-loss.

Waarom is risicomanagement belangrijk?

Met risicomanagement kun je bepalen wat jouw maximale verlies kan zijn op jouw kapitaal. Het doel is om dit verlies zo klein mogelijk te houden, want wanneer je meer verliest, moet je ook meer terugverdienen. Wanneer je namelijk 50% van jouw account verliest, moet je daarna een rendement van 100% behalen om weer op hetzelfde bedrag uit te komen. Je moet dan als het waren eerst weer uit het dal klimmen om verder te kunnen klimmen. Hieronder vind je een tabel met het percentage verlies en daarnaast het percentage rendement wat je daarna nodig hebt om weer terug bij af te komen.

Het belangrijkste onderdeel van een succesvolle trader is dus niet het verdienen van zulk hoog mogelijk rendement, maar vooral het behouden van kapitaal door verliezen zo klein mogelijk te houden.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book