Wat is correlatie?

Wat is correlatie?

Correlatie is een begrip uit de statistiek, wat aangeeft of twee of meerdere variabelen een gelijkenis hebben in gedrag. Wanneer er veel gelijkenissen te vinden zijn, wordt dit hoge correlatie genoemd en wanneer er weinig gelijkenissen te vinden zijn, lage correlatie.

In de Forex wereld hebben traders vaak te maken met de correlatie van verschillende valuta (paren). Hierbij wordt vooral gekeken naar de bewegingen van de prijzen en waarden van valutaparen en valuta’s. Wanneer twee verschillende valutaparen soortgelijke bewegingen laten zien wordt gezegd dat deze paren sterk correleren. Wanneer twee verschillende valutaparen helemaal geen overeenkomsten hebben wordt gezegd dat deze zwak of niet correleren.

Valuta correlatie

Vaak is het zo dat valutaparen die beide een overeenkomende valuta bevatten met elkaar correleren. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer een pair als EUR/USD stijgt dat meestal pairs als GBP/USD of NZD/USD ook stijgen. Dit komt omdat deze pairs allemaal de Amerikaanse Dollar bevatten.

Zo hebben we hieronder 2 GBP pairs onder elkaar gezet om te laten zien dat er veel gelijkenissen zijn in het prijsverloop van beiden. De pieken en dalen komen hierin veel overeen.

wat is correlatie?

Vergelijking van 2 GBP pairs met veel correlatie.

Toch kan het soms zijn dat bijvoorbeeld EUR/USD en GBP/USD meer met elkaar correleren dan EUR/USD en NZD/USD. In dit geval zou het zo kunnen zijn dat EUR/USD en GBP/USD beide bezig zijn met een stijging terwijl NZD/USD juist aan het dalen is of stil blijft staan.

Dominante valuta

De reden hiervoor kan zijn dat de NZD op dat moment een dominante valuta is. Een dominante valuta is de valuta die overheersend is in de beweging van het valutapaar. Een valutapaar bestaat natuurlijk altijd uit twee verschillende valuta die beide in waarde variëren. Maar de beweging van het paar wordt bepaald door de dominante valuta. Dit is ook wel de valuta die de sterkste beweging laat zien.

Wanneer de waarde van de USD stijgt over het algemeen zal dit vaak leiden tot een daling van NZD/USD. Maar als de NZD nog harder stijgt dan de USD, dan leidt dit juist tot een stijging van dit valutapaar. Zo zie je dus dat de NZD de dominante valuta is.

Currency strenght

Een andere manier om te zien welke valuta dominant is, is door gebruik te maken van de currency strength. De currency strength laat zien welke valuta het sterkst is ten opzichte van alle andere valuta. Daarnaast kun je de correlatie van verschillende valutaparen ook te weten komen via myfxbook. Hier kun je alle valutaparen tegen elkaar in een tabel zetten en kijken hoe groot de correlatie van deze valuta is.

Valutarisico

Het op de hoogte zijn van het correleren van valuta is belangrijk voor traders. Het handelen van verschillende pairs met veel dezelfde valuta kan namelijk zorgen voor een verhoogd risico.

Wanneer jij namelijk 5 trades open hebt staan die elk een EUR hebben, kan een dominante beweging van deze valuta een grote impact hebben. Dit kan in jouw voordeel zijn, maar natuurlijk ook nadelig. Het kan namelijk zo zijn dat door een verkeerde beweging van de Euro, al jouw trades hun stop-loss raken. Dit risico noemen we ook wel valutarisico.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book