Table of Contents

Stop loss

Wat is een stop loss?

Een Stop loss is een order die automatisch wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde prijs wordt bereikt. Je kunt de stop loss op een waarde instellen. De waarde van een Stop loss geeft aan bij welk verlies de trade automatisch moet worden gesloten.

Nadat een Stop loss order wordt aangeraakt of wordt overschreden, wordt er een marktorder geactiveerd. De order wordt dan tegen de best beschikbare koers uitgevoerd. Een Stop loss is dus geen garantie: het kan zomaar gebeuren dat je order tegen een minder gunstige koers wordt uitgevoerd. Met een gegarandeerde Stop loss zorg je ervoor dat je order altijd tegen de aangegeven waarde wordt uitgevoerd.

profit loss risk FXminds

Het belang van een stop loss

Het is belangrijk dat je altijd een Stop loss instelt. Vaak stel je een Stop loss in op het punt waar jij ervan uitgaat dat als de prijs je Stop loss aanraakt, de prijs niet meer naar je entry of Take Profit gaat. Dit punt kun je achterhalen m.b.v een Technische analyse of a.d.h.v marktstructuur of met indicatoren.

Je maximale Stop loss kun je berekenen als je voor jezelf een tradingstrategie hebt opgesteld met een risk management plan. Voor het instellen en berekenen van je Stop loss moet je op de volgende punten letten:

Je minimale Risk to Reward ratio

Je maximale Risico per trade

Stel je voor: je hebt een account van 1000,-

Je minimale Risk to Reward ratio = 1:3 ( 1% verliezen of 3% winnen )

Je maximale Risico per trade = 1% van je account = 10,-

Je ziet een mooie SELL trade ontstaan op GBPUSD

Je stop loss stel je in op 40 pips van je entry point. Je Take Profit heb je ingesteld op de volgende support zone 200 pips van het entry point. Je hebt dus een Risk to Reward ratio van 1:5.

Sell trade met Take profit en Stop loss
Sell trade met Take profit en Stop loss

Als je goed gebruik maakt van je Risk to Reward ratio verhoog je jouw rendement, en weet je precies of je een trade wel of niet zou moeten nemen.

Gebruik voor het berekenen van je maximale Stop loss altijd een position size calculator.

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!