Hoe Om Te Gaan Met de Fear of Missing Out? (FOMO)
Enzo Konst
01/15/2022
3 min
0

Hoe Om Te Gaan Met de Fear of Missing Out? (FOMO)

01/15/2022
3 min
0

Een veelvoorkomende en voor velen ook bekende emotie in het traden en beleggen is de Fear of Missing Out, ook wel FOMO genoemd. Maar wat is FOMO nu precies, waar komt het vandaan en zijn er bepaalde tips of tricks die je kunt gebruiken om deze emotie onder controle te houden?

Wat is Fear of Missing Out? (FOMO)

De Fear of Missing Out is een emotie en is letterlijk vertaald, de angst om iets te missen. Dit is het gevoel wat mensen hebben wanneer zij vrezen om een ervaring of bepaalde informatie te missen.

Als het ware ontstaat er een bepaalde angst om iets te missen, wat er voor zorgt dat de persoon, die dit ervaart, vaak actie zou willen ondernemen om dit te voorkomen.

In de financiële markten komt dit vaak voor in de vorm van het later instappen in een trend, met als hoop om niet de boot volledig gemist te hebben. Vaak merkt men op dat een bepaald aandeel of een cryptomunt flink aan het stijgen is en wilt daarvan profiteren. Er ontstaat dan een angst om veel winst mis te lopen als het aandeel verder blijft stijgen.

Dit kan er voor zorgen dat beleggers of traders vaak instappen op punten, waar dat niet heel verstandig is en het risico op verlies soms groter is dan de kans op een degelijke winst. Vaak vervagen de rationele gedachten en neemt de angst om winst te missen de overhand.

Waar komt Fear of Missing Out vandaan?

FOMO ontstaat vaak bij mensen die maximalistisch zijn ingesteld en gretig zijn. Zij willen het maximale uit het leven halen en dus geen enkele kans of ervaring missen. Vaak wanneer zij voor een bepaalde keuze komen te staan, merken zij de angst om de verkeerde keuze te maken. Want wat als de keuze die zij maken niet het ultieme resultaat heeft?

Ook sociale media spelen hier een rol in. Sinds dat miljoenen mensen dagelijks hun ervaringen delen op social media, wordt de kans op het voelen van FOMO erg vergroot. Dagelijks wordt je op social media namelijk bestormd met fotos en videos van andere mensen die een mooie ervaring hebben.

Vaak komt dan al snel de gedachte, had ik dit ook maar. Je herkent het vast wel, je ziet een vriend of kennis lekker op vakantie zijn en genieten van het mooie weer, terwijl jij thuis in de regen zit en hard aan het werk bent. Al snel komt die bepaalde gedachte dan om de hoek kijken. Had ik dit nu ook maar.

Fear of Missing out

Wat is het gevolg van Fear of Missing Out?

Het gevolg hiervan is dat mensen vaak geen keuzes meer kunnen maken of de verkeerde keuze maken.

In de financiële markten zie je dit vaak als volgt:

Een bepaalde asset is de afgelopen dagen of weken enorm gestegen en er ontstaat veel hype. Vele mensen merken dit op en dat zorgt voor alleen maar meer stijging in de prijs. Je staat nu voor de keuze, stap ik ook in nu de prijs al met een enorme waarde gestegen is, of wacht ik tot de prijs weer op een aantrekkelijk niveau komt.

In geval van FOMO wordt vaak voor de eerste optie gekozen, aangezien er een angst is ontstaan om veel potentiële winst mis te lopen.

Het gevolg hiervan is dat je vaak instapt op prijzen die minder aantrekkelijk zijn en door de hype wordt meegenomen in een emotionele achtbaan. Vaak stijgt de prijs nog een beetje, nadat je bent ingestapt. Maar zodra de hype voorbij is, verkoopt iedereen weer en is de prijs in eens ingestort en sta je in het verlies. Vaak heb je dan uiteindelijk spijt van jouw keuze en zul je op zoek gaan naar een nieuwe mogelijkheid om jouw verlies goed te maken.

Wat kun je doen tegen de Fear of Missing Out?

Zoals je dus kunt zien, kan FOMO best een aantal negatieve gevolgen hebben. Maar hoe kun je deze dan voorkomen en wat kun je doen tegen de Fear of Missing Out?

Belangrijk is om allereerst bewust te worden van het feit dat je FOMO ervaart. Wanneer je hier namelijk niet bewust van bent, kun je hier ook geen verandering in aanbrengen. Wanneer je dus weer wordt geconfronteerd met angst om iets te missen, zul je hier zo snel mogelijk bij moeten opmerken dat FOMO aanwezig is.

Vervolgens, wanneer je hier bewust van bent, dien je terug te gaan naar een rationele analyse. Is de keuze die je hier wilt gaan maken ook daadwerkelijk rationeel of is hij beïnvloed door emoties?

Wanneer ik nu instap bijvoorbeeld, is dat dan een verstandige keuze in opzichte van risico tegen rewards? Of wil ik instappen omdat ik een fantasie heb, dat de prijs nog gigantisch veel gaat stijgen en ik dit niet wil missen?

Zodra je dit gedaan hebt, kun je voor jouzelf beslissen of dit nog steeds een verstandige keuze is of niet. Meestal zul je dan de keuze maken om toch nog af te wachten op een gunstiger moment om in te stappen.

Meer leren over emoties en angsten?

Vond je dit nu een waardevolle les? En wil je meer leren over jouw mindset, emoties en angst, met als doel om een betere trader of investeerder te worden?

Misschien is de FXminds Academy dan iets voor jou.

In de FXminds academy leer je handelen en beleggen op de financiële markten, waaronder de aandelen- en cryptomarkt. Daarbij leer je de strategieën die wij al jaren gebruiken en leer je hoe jij de succes-mindset kunt aanleren, zodat jij niet meer emotioneel getriggerd zal worden.

Bekijk ook onze podcast over FOMO

https://www.youtube.com/watch?v=1htJbjR3GZg
Reacties