Wat is een CFD?

Wat is een CFD?

Een Contract For Difference (CDF) is een contract tussen een koper en verkoper waarin de verkoper een waardeverschil betaalt tussen de waarde van het onderliggende product aan de koper. Dit waardeverschil wordt gemeten tussen het moment van aankoop en het moment van verkoop. Wanneer het waardeverschil positief is, betaalt de verkoper het verschil aan de koper. Maar wanneer het waardeverschil negatief is, betaalt juist de koper het verschil aan de verkoper.

Een CFD is een effect waarmee handelaren zowel kunnen inspelen op stijgende als dalende koersen. Wanneer de handelaar verwacht dat de prijs zal stijgen koopt hij een Long contract en wanneer hij denkt dat de prijs zal dalen een short contract. De onderliggende waarden van een CFD kunnen allerlei verschillende dingen zijn. Maar meestal komt dit voor bij de valuta marktIndices, grondstoffen en aandelen.

Omdat een CFD enkel een contract is, zal de koper of verkoper hiervan nooit de onderliggende waarden naar zichzelf kunnen toe-eigenen. De koper en verkoper spelen alleen in op het waardeverschil tussen het koop- en verkoopmoment.

Hoe zijn CFD’s ontstaan?

in 1990 werden de allereerste CFD’s ontwikkeld. Dit was een hefboomproduct dat voornamelijk werdt gebruikt door hedgefondsen, maar tegenwoordig ook door particulieren. De uitvinders of ontwikkelaars van de CFD’s zijn Jon Wood en Brian Keelan, die toen beide bij USB Warburg werkten.

Het gebruik van CFD’s nam al snel toe aangezien dit een goed alternatief was voor het fysiek kopen en verkopen van onderliggende effecten. Dit maakte het ook makkelijker en meer toegangbaar om als kleine belegger op de beurs actief te zijn.

CFD als hefboom product

Omdat je bij een CFD als aanbieder niet de onderliggende effecten in handen hoeft te hebben werd het voor brokers een stuk makkelijker om hier ook een hefboomproduct van te maken. Hiermee wordt bedoeld dat je even makkelijk het waardeverschil van 10X of 100X de onderliggende effecten kunt opnemen in een contract in ruil voor een kleine marge.

Voorbeeld:

Een trader wil met CFD’s een trade plaatsen in de AEX index. Deze index staat momenteel op €550. De trader wilt een contract van 100 stuks, betaalt daarvoor de kosten en is verplicht om een bepaalde marge op zijn rekening achter te houden. Deze marge wordt dan gerekend over de totale waarde van het contract. 

Dit is 100 x €550 = €55.000

Stel dat daar 10% margin voor nodig is, dan zou de trader minimaal €5,500 op zijn rekening moeten hebben.

Wanneer de Index nu met 1% = €5,50 stijgt heeft de trader een winst van 100 x €5,50 = €550.

Ten opzichte van de vereiste marge die nodig is voor deze trade is dit een rendement van 10% op 1 trade. Dit laat dus zien dat het handelen in CFD’s soms erg lucratief kan zijn.

Wat zijn de risico’s van een CFD?

Omdat de meeste contracten gepaard gaan met een hefboom (Leverage) is naast de kans op winst ook de kans op verlies een stuk groter. Wanneer in het vorige voorbeeld de prijs juist met 1% was gedaald had dat voor de trader een verlies van €550 opgeleverd.

Wat zijn de kosten van een CFD?

De aanbieder van een CFD brengt altijd kosten in rekening voor het mogelijk maken van het handelen in CFD’s. Meestal zijn deze kosten terug te zien in Commissie en Spread. Wanneer een trader een CFD contract koopt betaalt hij het verschil tussen de koop en verkoopprijs en vaak ook een kleine commissie die direct naar de aanbieder gaat.

Daarnaast hebben veel CFD’s ook te maken met overnight swap. Deze swap wordt in rekening gebracht wanneer een trader zijn positie over de nacht of over het weekend wilt vasthouden. Deze swap wordt meestal berekend aan de hand van de interbanking rente.

Waar zijn CFD’s te handelen?

CFD’s zijn verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen, Portugal, Nieuw Zeeland, Duitsland, Zwitserland, Italië, Singapore, Zuid-Afrika, Australië, Hong Kong, Canada, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Ierland, Japan en Spanje. 

Een opvallende is dat in de Verenigde Staten CFD’s verboden zijn. Dit heeft te maken met de wet en regelgeving van zogenaamde ‘Over the counter’ producten. Hierin staat dat CFD’s niet handelbaar mogen zijn voor retail traders. Daardoor is er ook geen enkele beurs in Amerika waar je CFD’s kunt kopen.

Daarnaast heeft de European Securities and Markets Authority (ESMA) ook in 2016 een waarschuwing uitgegeven aan traders die handelen met CFD’s. Dit zouden namelijk speculatieve producten zijn. Dit was een gevolg van de enorme toename in verhandelbare CFD’s en de enorme marketing activiteiten er omheen.

Later heeft de ESMA ook nog een limiet op de hefboom van onder andere CFD’s ingesteld voor Europese aanbieders.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book