Wat is een margin call?

Wat is een margin call?

Een margin call is een melding of verzoek dat vanuit een broker verstuurd wordt naar een trader wanneer deze onvoldoende marge heeft om huidige posities open te laten staan. In dit verzoek wordt gevraagd aan de trader of hij of zij kapitaal zou willen bijstorten of posities zou willen sluiten. Dit om er zo voor te zorgen dat er meer marge beschikbaar komt op het account bij de broker. Vroeger ging een margin call daadwerkelijk via de telefoon, maar tegenwoordig in het digitale tijdperk gebeurd dit meer via de mail.

Mocht aan dit verzoek geen direct gehoor worden gegeven, dan kan de broker besluiten om zelf posities te sluiten om marge vrij te maken totdat er weer voldoende marge is voor de rest van de posities. Vaak heeft de broker een bepaald waarschuwingslimiet, waarbij wordt geattendeerd op de margin call en een eindlimiet waarin de broker zelf actie onderneemt en begint met posities sluiten.

De gevolgen van een margin call

Vaak is het krijgen van een margin call geen goed teken. Dit betekent namelijk dat je een te groot verlies lijd of dat je een te groot risico loopt op het maken van verlies. Als trader is dit in geen enkel geval een goed teken. Dit laat namelijk zien dat je niet op de juiste manier kunt omgaan met risico en dus als een waaghals op de markt aan de slag bent gegaan.

Vaak is het na het krijgen van een margin call tegenwoordig ook zo dat de broker een deel of alle huidige posities sluit zonder dat je daar invloed op hebt. Dit zorgt er dus meestal voor dat je een groot verlies te verwerken krijgt en misschien jouw hele account op €0 komt te staan.

In de ergste gevallen kan het zelfs zo zijn dat je de broker, na het krijgen van een margin call, nog geld verschuldigd bent omdat de verliezen groter waren dan jouw totale investering. In de meeste gevallen gebeurd dit niet, maar in tijden van extreme marktbeweging kan het zo zijn dat de broker jouw posities niet kan sluiten tot een bepaald niveau.

Dit heeft er mee te maken dat er in de markt dan te weinig vraag of aanbod is om jouw positie te sluiten en de markt een prijssprong maakt in jouw nadeel. Dit wordt ook wel eens een gap genoemd.

Hoe krijg je een margin call?

Het krijgen van een margin call kan verschillende redenen hebben. Maar de meest voorkomende reden is dat je posities open hebt staan die een te groot verlies hebben open staan. Wanneer jij bijvoorbeeld €1000 op jouw tradingacccount hebt gestort en het totale verlies van jouw huidige posities is gelijk aan deze €1000 dan sluit de broker jouw posities of vraagt je om geld bij te storten.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je te veel of te grote posities open hebt staan en je niet voldoende marge hebt om deze posities open te laten. In dat geval zal de broker ook posities sluiten of je vragen om per direct geld bij te storten. In dit geval hoeft het niet zo te zijn dat je een gigantisch verlies hebt, maar dat je gewoon te veel posities open hebt en een kleine beweging in de markt jouw hele account kan wegvagen.

Hoe voorkom je een margin call?

Dat het krijgen van een margin call niet best is, mag nu hopelijk wel duidelijk zijn. Maar hoe voorkom je dat je ooit een margin call krijgt? 

Dit is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je een juist risico-management plan hebt en je daaraan houd. Houd het risico van al jouw posities altijd in de gaten en zorg dat je niet te veel wordt blootgesteld aan groot risico. Bij FXminds raden we vaak aan om niet meer dan 1% risico per trade te nemen en je stoploss altijd te gebruiken. Dit verlaagt de kans op een margin call al met meer dan 90%.

Daarnaast is het ook belangrijk om een maximum in te stellen voor het aantal trades dat je mag nemen. Zo voorkom je een fenomeen, wat bij beginnende traders veel voorkomt, genaamd over-trading. Doordat emoties in het begin vaak de overhand nemen kan het snel voorkomen dat je talloze posities opent, wat er voor zorgt dat jouw risico enorm stijgt en jouw marge steeds kleiner wordt. Door hier een maximum voor in te stellen voorkom je dit en kun je veilig en verantwoord blijven handelen. 

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book