Table of Contents

Take Profit

Wat is een take profit?

Een Take Profit order is een order om een transactie te sluiten wanneer een markt een specifiek bedrag ten gunste van de positie beweegt. Take Profit zorgt ervoor dat je winst kunt nemen wanneer de markt beweegt zoals je verwachtte. De positie zal dan worden gesloten wanneer die koers wordt bereikt.

Een take profit stel je bij jouw broker in als je de winst wilt vaststellen bij een geopende trade of bij een pending order. Wanneer de koers het punt van de door jou ingestelde Take Profit bereikt, sluit de broker automatisch jouw geopende positie met een winst.

Waarom stel je een Take Profit in?

Het is belangrijk om te weten waar je jouw Take Profit wilt gaan plaatsen, vaak stel je je take Profit in op een plek waar de markt in het verleden veel trend omkeren heeft gemaakt. Op het punt waar je dan je Take Profit hebt staan, is het heel aannemelijk dat de prijs dan stopt te bewegen in de voorspelde richting en een omkerende trend zal gaan maken.

Ook is een Take Profit instellen essentieel om winstgevend te worden. Het is namelijk belangrijk om te weten waar jij je Take Profit instelt, evenals je Stop loss. Hierdoor weet je precies hoeveel winst je kunt maken per trade, en ook hoeveel je maximaal kunt verliezen. 

Deze twee gegevens zorgen ervoor dat jij je Risk to Reward ratio kunt berekenen. Stel je voor, je plaatst een Buy Trade op EURUSD. Je stoploss staat op 20 pips van je entry prijs, je Take Profit staat op 60 pips van je entry prijs. Je kunt maximaal 20 pips verliezen en 60 pips winnen. Je hebt bij deze trade een Risk to Reward ratio van 1:3. Als je je Stoploss instelt op maximaal 1% van je totale balans. Kun je met deze trade of 1% verliezen, of 3% winnen.

Take profit forex
Een trade met een take-profit en Stop-loss.

Het instellen van een Take Profit kan in sommige gevallen ook nadelig zijn. De markt zal een impulsieve beweging kunnen maken in de richting van de geopende positie, die tot ver boven de door jouw ingestelde Take Profit heen gaat. Hierdoor kun je potentiële winst mislopen.

 

Ontvang het gratis E-book!

Plan Jouw Intake Gesprek In!