Wat is een tradingstijl?

Wat is een tradingstijl?

Een tradingstijl is een methode die een trader gebruikt om zijn analyses op te baseren. Om te beginnen zijn er verschillende traders en manieren om de markt te benaderen en te traden. De meest voorkomende soorten traders zijn:

Scalpers

Scalpers zijn traders die gebruik maken van lage timeframes (charts). Vaak zitten scalpers niet langer dan 1 tot 10 minuten in een trade. Daarna sluiten ze de openstaande positie (trade). Vaak gaat scalpen gepaard met een hoger risico, dit omdat scalpers vaak kleinere bewegingen van de markt of koers meenemen. Vanwege de kleine bewegingen maken scalpers vaak gebruik van een hogere lotsize. Vaak zijn scalpers, traders die houden van actie. Je bent namelijk vaak genoodzaakt als scalper om de trade te blijven volgen tot dat je de trade handmatig sluit, of als je Take-profit of Stop loss is geraakt.

Daytraders

Daytraders zijn traders die vaak gebruik maken van verschillende timeframes (charts). Daytraders zitten niet langer dan een dag in een trade. Daarna sluiten ze de openstaande positie (trade). Vaak gaat daytraden gepaard met een gemiddelde risico. Daytraders proberen de beweging die de koers maakt gedurende de dag mee te nemen. Als daytrader is het vaak niet nodig om de trade de hele dag te blijven volgen. Echter is het wel vaak het geval dat je de trade aan het einde van de dag handmatig sluit, als je Take-profit of Stoploss is geraakt is dit niet nodig.

Swingtraders

Swingtraders zijn traders die vaak gebruik maken van hogere timeframes (charts). Swingtraders zitten vaak meerdere weken of maanden in een trade.Vaak gaat swingtraden gepaard met een lager risico, dit omdat swingtraders vaak grotere bewegingen van de markt of koers meenemen. Vanwege de grotere  bewegingen maken swingtraders vaak gebruik van een kleinere lotsize. Vaak zijn swingtraders, traders die de gehele trend proberen te traden. Ook bij deze tradingstijl is het niet nodig om de trade nauwlettend in de gaten te houden. Je kunt altijd handmatig je trade sluiten, of wachten tot je Take-profit of Stoploss is geraakt.

Tradingstijlen

Onder deze soorten traders zijn er nog verschillende soorten tradingstijlen en strategieën, waaronder:

Deze tradingstijlen en strategieën kunnen door elke soort trader worden toegepast in hun tradingstijl.

Marktstructuur

Traders die gebruik maken van een Marktstructuur tradingstijl kijken naar het prijsverloop in het verleden, om hier in het heden op te anticiperen. Marktstructuur traders zoeken op de candlestick charts naar specifieke prijslevels, in technische termen heten deze prijslevels: support en resistance levels. A.d.h.v deze prijslevels anticiperen marktstructuur traders op bepaalde candlestick patronen. Doordat veel traders anticiperen op deze levels, zie je vaak dat de reactie die in het verleden is ontstaan, ook in het heden dezelfde reactie geeft. Hierdoor zijn support en resistance zones goede entry-points.  Ook zijn er price action en candlestick patronen die marktstructuur patronen op zichzelf weergeven, zoals Double Tops, Double Bottoms, Tripple Top, Tripple Bottoms, Head and schoulder, en Inverted Head and schoulder patronen.

Wat is een tradingstijl?

Een technische analyse op basis van marktstructuur.

Vaak maken Marktstructuur traders gebruik van de volgende technische tools.

Er zijn veel vormen van Marktstructuur. Bij sommige marktstructuur tradingstijlen word er veel gebruik gemaakt van technische tools zoals hierboven beschreven, en bij andere marktstructuur tradingstijlen maken traders geen gebruik van tools en kijken enkel naar candlestick of price action patronen.

Supply and Demand

Traders die gebruik maken van een Supply and Demand tradingstijl kijken naar het prijsverloop in het verleden, om hier in het heden op te anticiperen. Supply en Demand hebben wat weg van de hierboven genoemde support en resistance levels, toch is er een verschil. Supply en Demand zones worden weergeven in zones i.p.v lijnen. Hoe Supply en Demand levels precies werken en hoe je deze kunt gebruiken in jouw analyses leer je in de FXminds Academy.

Wat is een tradingstijl?

Een technische analyse op basis van supply en demand zone’s.

Algoritmisch

Traders die gebruik maken van een Algoritmische tradingstijl maken vaak niet tot weinig gebruik van candlestick patronen, price action patronen, of technische tools. Algoritmische traders maken gebruik van indicatoren. Indicatoren zijn wiskundig berekende gegevens over het prijsverloop in het verleden. Veel traders die gebruik maken van een algoritmische tradingstijl doen dit, omdat zij deze tradingstrategie willen laten coderen. Op het moment dat een algoritmische tradingstijl ge-codeerd is, is deze geheel of vrijwel geheel compleet geautomatiseerd.

Wat is een tradingstijl?

Een technische analyse op basis van indicatoren.

Om tot een goede algoritmische trading strategie te komen heb je verschillende indicatoren nodig.

  • Trend indicator.
  • Entry indicator.
  • Exit indicator.
  • Een indicator op je Stoploss te bepalen.

Hoe kom je erachter welke tradingstijl het beste bij jou past?

De eerste vragen die jij jezelf moet stellen om erachter te komen welke tradingstijl het beste bij jou past zijn: 

  • Hoe ziet mijn (huidige) dagindeling eruit?
  • Hoeveel uur zou ik per dag willen/kunnen traden?
  • Wil ik actief, of meer passief traden?
  • Wat zijn mijn doelen met traden?

Het is belangrijk dat jij jezelf deze vragen stelt, voordat je gaat bepalen wat voor soort trader het beste bij jou past. Je kunt jezelf namelijk wel focussen op Scalping, echter als het niet mogelijk is om tijdens je huidige dag-indeling actief te traden, is dit misschien niet de verstandigste keuze. 

Als je al deze vragen voor jezelf hebt behandeld, heb je een goed beeld welke soort trader het beste bij jou en jou doelen past. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, plan dan een gratis strategie call in met een van de mentoren van FXminds en kom er achter welke tradingstijl bij jou past.

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book