Wat is een spike?

04 januari 2024

Wat is een spike?

Spikes zijn als het ware uitschieters in de markt. Een spike is te herkennen aan de grootte van de gehele gesloten candlestick. Vaak is een spike vele malen groter dan de naastliggende candlesticks. Een spike is een extreme verandering in de prijsfluctuatie van een valutapaar of aandeel. 

Wat is een spike?

Een prijs spike op de forex markt.

Hoe ontstaan spikes?

Vaak worden deze spikes gevormd door achterliggende fundamentele gegevens die in het nieuws terecht komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rente besluitNon-farm Payroll, een uitspraak van de Europese Centrale Bank (ECB) of een president.

De spike word gevormd door de reacties van particuliere traders of beleggers en natuurlijk de grote institutionele banken of bedrijven. Al deze traders hebben gezamenlijk een bepaalde verwachting van bijvoorbeeld een rentebesluit of een bepaalde uitspraak. Mocht deze verwachting veel afwijken van de daadwerkelijke uitkomst, dan is het aannemelijk dat veel traders en beleggers door emoties worden gedreven. Hierdoor zullen vele traders getriggerd worden om een trade te openen of te sluiten. Als veel traders dit doen, komt er een heftige prijsfluctuatie die leidt tot een spike. 

Reactie plaatsen

Meer leren over het traden?

Download nu "De Ultieme Gids Naar Winstgevend Traden" en kom er achter hoe wij al honderden traders hebben geholpen naar de volgende stap richting hun doelen.
E-book Mockup 1080x1080
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het E-book naartoe sturen?
Claim jouw E-book